Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Ett viktigt val men utan entusiasm

/

Om ett år vet vi vem som blev USA:s näste president. Den första tisdagen i november är valet.

Annons

Och om mindre än två månader drar primärvalen igång som ska vaska fram en republikansk utmanare till president Obama.

Förmodligen kommer näste president att heta Barack Obama eller Mitt Romney. Problemet är bara att ingen av dem tycks väcka någon större entusiasm bland amerikanerna.

Obama, som väckte en sådan entusiasm under sina kampanjmöten vid förra valet, slåss nu med låga förtroendesiffror, hög arbetslöshet och en usel ekonomi.

Och Mitt Romney, som i det läget borde ha alla möjligheter att utmana den sittande presidenten, verkar snarare bli republikanernas kandidat i brist på någon annan.

Affärsmannen Herman Cain såg en period ut att kunna bli en het kandidat. Men efter den senaste tidens anklagelser mot honom om sexuella trakasserier och hans dåliga krishantering, är nog han uträknad.

Texasguvernören Rick Perry, som kom från ingenstans och seglade upp som en het kandidat för några månader sedan, har också gått på flera nitar.

Senast gjorde han ett präktigt fiasko i en tv-debatt. Perry lovade att stänga tre departement i Washington och räknade upp handelsdepartementet och utbildningsdepartementet. Sedan tog det stopp.

I ett klipp som alla kan se på nätet kan man följa hans pinsamma försök när han under en minut försökte komma på vilket departement ytterligare han skulle lägga ned. Utan att lyckas.

På senare tid har förre talmannen Newt Gingrich seglat upp som en intressant outsider. Men han har ett antal förlorade duster med expresident Clinton i ryggsäcken. Dessutom gillar de konservativa väljarna inte att han har tre illa hanterade skilsmässor bakom sig.

De konservativa i allmänhet och teapartyrörelsen i synnerhet spelar en liten roll när det gäller inflytandet över vem som slutligen blir republikanernas kandidat. I synnerhet eftersom en blivande president måste ha den breda medelklassen med sig, annars blir han eller hon inte vald.

Samtidigt som det verkar som om det är Michele Buchman och andra inom teapartyrörelsen som kan skapa entusiasm, är den rörelsen så konservativ och förhållandevis liten att den knappast kommer att påverka mer än på marginalen.

Republikanernas jakt efter en presidentkandidat verkar numera gå på temat "Vem som helst bara inte Romney". Ändå blir det förmodligen han som kommer väljas. Det blir allt tydligare i takt med att de övriga kandidaterna gör politiska självmål.

Men sedan ska det mycket till för att slå en sittande president, även om han inte levt upp till de högt ställda förväntningarna.

När amerikanerna går till val om knappt ett år kommer de troligen att välja mellan två mittenkandidater som varken har förmåga att skapa framtidstro eller entusiasm.

Det blir i så fall en skarp kontrast till förra valet, då Barack Obama mötte de jublande, påfallande unga massorna, med sitt tal om "Change", "Förändring", samtidigt som republikanen John McCain satsade på den entusiastiske men kontroversiella Alaskaguvernören Sarah Palin som vicepresidentkandidat.

Det är svårt att idag se några tecken på en lika laddad valrörelse med en skadeskjuten Obama och en konturlös Romney.

Om ett år vet vi hur det gick. Om Obama lyckades vända politiken och opinionen, och om Romney, eller någon annan, lyckades skapa ett trovärdigt alternativ som klarar konststycket att locka både den breda medelklassen och de konservativa.

Mer läsning

Annons