Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Ett värdshus i förfall

Krossade fönster, utslängda madrasser, förstörelse...

Det anrika värdshuset i Ljusne börjar se allt mer förfallet ut och har fått ortsbor att reagera.

Själv säger ägaren Kenneth Thuring att han står maktlös.

Annons

Den en gång så ståtliga byggnaden som från början var Bergvik Alas huvudkontor och senare ett kontor för Stora förfaller allt mer.

Flera fönster är krossade och i taket är det ett stort hål. Utanför huvudentrén ligger ett nedrasat tak och uteverandan är i dag igenväxt av sly.

På en del av gräsmattan ligger madrasser, täcken och en spegel som tillhört inredningen. Lägg till en vanskött trädgård och det är lätt att förstå att folk reagerar.

Fastigheten ägs sedan sju år tillbaka av ett bolag som tillhör Kenneth Thuring, kommunpolitiskt aktiv i Sverigedemokraterna. Byggnaden står till synes tom.

– Så är det inte, vi har verksamhet där. Även om vi inte bor där behöver det inte innebära att det är tomt, säger Kenneth Thuring.

Han vill inte uppge vilken verksamhet de bedriver, men är mycket kritisk till att de inte får någon hjälp av polisen med att stoppa förstörelsen.

– Jag vet inte hur många gånger jag har ringt dem och det enda de gör är att skriva av ärendet. Ingenting, absolut ingenting händer.

Själv säger han att han inte längre kan komma ihåg hur många gånger han har bytt ut krossade fönsterrutor för att få dem krossade igen.

– De går in och snor saker, sedan annonserar de ut dem, så illa är det.

En av de ortsbor vi talat med har helt lagligt varit in i värdshuset och tittat. Något värre har han inte sett.

– På vindsvåningen låg det döda kattungar, några var halvt uppätna. Det stank där inne och allting ligger huller om buller.

Enligt honom är kontoret, som numera har 85 år på nacken, ett hem för katter och missbrukare.

– Jag har själv sett att folk har tagit sig in där och kontaktat polisen, jag har även kontaktat länsstyrelsen om katterna. Det går inte att acceptera att djur dör på det sättet, men ingenting har hänt.

Han förstår att det är ett helvete för ägarna med alla inbrott, men tycker att även de har ett stort ansvar att röja upp och sanera.

– Ser det ut som det gör utomhus är det ju inte så konstigt att vissa tror att det är ett ödehus.

Kenneth Thuring förnekar att de har haft problem med katter, däremot "så var det någon som kastade in en halshuggen katt en gång".

– Det är så här vi har det. Vi fixar och ordnar och så stjäls och förstörs det.

Vad tänker du göra med Ljusne Wärdshus?

– Jag har som sagt redan verksamhet där.