Annons
Vidare till helahalsingland.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Ett upprörande brev

Ett brev betyder så mycket, det är sant! Men vissa brev, i det orangefärgade kuvertet, gör tusentals människor upprörda, förtvivlade och fruktansvärt arga, med all rätt!

VI talar om pensionsbeskedet, som nu för tredje gången visar att – var så god efter långt slit – du får en minskning av din pension i år igen.

Att saker och ting ska beskrivas med rätt ordval tycker vi i SKPF:s avd. 50 är viktigt. Här menar vi att vi tryggt kan använda ordvalet skandal! Det är verkligen en skandal, att en mycket stor del av landets pensionärer som arbetat ett helt liv, ska behöva uppleva att den redan låga pensionen minskas, utifrån ett Premiepensionssystems konstruktion och som innehåller en broms.

När systemet infördes sades det, att pensionerna skulle följa inkomstutvecklingen. Så har det sannerligen inte blivit! Detta system måste omedelbart skrotas och pengarna lyftas in i den allmänna inkomstpensionen.

Men, vad är då pension? Det är en uppskjuten lön och ska återspegla den allmänna standardutvecklingen i landet. Därför måste pensionerna räknas upp i takt med utvecklingen och får inte kortsiktigt sänkas för att tillfredsställa, tillfälliga ekonomiska konjunkturer.

Pensionerna ska heller inte beskattas annorlunda än för andra löneinkomster. Pensionen måste vara tillräcklig, för att en pensionär ska kunna leva anständigt och känna trygghet i vardagslivet. Vi talar om livskvalité hela livet ut!

En broms skulle behövas, som gör att samtliga politiska företrädare sätter sig ner och verkligen går igenom hur verkligheten ser ut, för huvuddelen av landets pensionärer. Detta med utgångspunkt av att pensionssystemet ska vara rättvist och lika för alla.

Det är ett hån, när det framförs av företrädare för politiska partier, att nu blir det i alla fall, 50–100 kronor i höjd pension!

Sedan talades det inte så högt om att, det var ju det där med skatten förstås, den blir lite högre, för er pensionärer. Det är i Sverige i dag cirka två miljoner pensionärer som ska lägga sin röst i höstens val.

En röst ska läggas på det parti som ger förutsättningar för ett samhälle där äldre blir behandlade som alla övriga, med respekt och värdighet, som bygger på insikter, långsiktighet och trovärdighet.

Låt oss var tydliga, se oss, vi finns och vi är många och vi är betydelsefulla och faktiskt väldigt viktiga. Inse omedelbart vad som behöver göras, så att en förändring sker och visa oss pensionärer, vad ni står för!

Styrelsen för SKPF avd. 50 Hudiksvall

genom

Elsie Bäcklund Sandberg, ordförande

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel