Annons
Vidare till helahalsingland.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Ett tomt glas för ett fullt liv

Utan en skål, men med ett tomt glas som symbol, invigdes det nya akut- och lågtröskelboendet Gula Villan i Hudiksvall. Det blev en enkel fest på onsdag förmiddag, med personal och gäster.

Kommunens HVB-hem Kompaniet har en mångårig historia i Hudiksvall, och nu knyts det nya "motivationsboendet" till kommunens vård av missbrukare. Det är åtta platser, varav två akutrum med två platser vardera, där man snabbt ska kunna få tak över huvudet och även en första kontakt för framtida vård.

Möjligheten att kunna komma in i vården utan tidsödande abstinensbehandling är välkommen, berättar en av invigningsgästerna som själv har ett långvarigt beroende i bagaget:

– Det är en stor fördel. Många tar sig inte in på avgiftning snabbt, och är man inte nykter kommer man inte in på ett vanligt hem. Man måste få hjälp på en gång som man tänker tanken. Om det dröjer det allra minsta börjar man misströsta, och då är risken stor att man ramlar tillbaka.

Social- och fritidsnämndens ordförande Gunnar Canslätt (KD) höjde ett tomt glas och klirrade med skeden, för att förklara det nya boendet öppnat. Det har gått undan från tanke till invigning. En viss renovering har gjorts, och det har gjorts grundliga risk- och skyddsbedömningar, berättar teamledaren Elisabeth Magnell. Nu väntar det vardagliga jobbet.

– Vi ska lägga fokus vid att motivera och ge mycket stöd, och ambitionen är att vi ska kunna fånga upp de som behöver vård, och ge dem en ingång till rehabilitering, säger hon.

Men det behövs villkorslöst öppna dörrar också, påpekade en av gästerna.

– Det är inte alla hemlösa som vill ha kontakt med det sociala. Det får inte bli så att de får ligga kvar ute.