Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Ett terrordåd mot demokratin

/

De ofattbara terrorhandlingarna i Norge, då en extremist kallblodigt sköt värnlösa barn och ungdomar, har uppfyllt våra sinnen med sorg och vrede.

Annons

Vi är många som känt hur tårarna trängt fram då vi genom tv-sändningarna mött skakande vittnesberättelser och anhörigas outsägliga sorg.

Vi följer hur den norska nationen samlas för att uttrycka sin medkänsla och ge sitt moraliska stöd till de som drabbats. I Sverige var det också många som deltog i den tysta minut som på måndagen hölls i Norge för att hedra offren.

Illdåden i Norge den 22 juli 2011 ger oss ännu en förfärande påminnelse av att det finns politiskt extrema miljöer där demokratiska och humanistiska värderingar möts med förakt. Historien har gett oss många skrämmande exempel på hur människor i en pervers ideologisk övertygelses namn har begått de mest vedervärdiga handlingar.

Bekom Breiviks noggranna planering av sprängdådet i Oslo centrum och massakern på de unga socialdemokraterna ligger kallhamrade kalkyler. Hans mål är att få stor uppmärksamhet för sitt extrema politiska budskap. Samtidigt som han riktade kulorna mot unga engagerade socialdemokrater. Han räknar med att på så sätt långsiktigt försvaga demokratin i Norge.

Gärningsmannen Anders Behring Breivik är ingalunda ensam bärare av det tankegods som gjort honom till terrorist. Han har tillhört grupperingar som samlats kring ett gemensamt hat mot att människor med muslimsk tro tillåts bo i den västliga världen.

Sverigedemokraten Erik Helsborn i Varberg förklarar Breiviks illgärningar med att om det inte funnits muslimsk invandring hade han aldrig triggats att begår terrordåden.

Med samma förvridna tankegods kan förintelsen försvaras med argumentet att om det inte funnits judar hade nazisterna inte byggt dödslägren.

Allt sedan den 11 september har vi i västvärlden satsat enorma resurser på att terrorister i den muslimska världen. Därför genomför de västliga staterna ett fullskaligt ockupationskrig i Afghanistan.

Vi är medvetna om att det finns terrorister som, med islam som täckmantel, försöker skada de västliga demokratierna . Men vi måste inse att det också under kristen täckmantel frodas en fundamentalism som utlöser terrorhandlingar.

I grunden är det samma bruna tankesörja som ligger bakom terrordåden från lasermannen i Stockholm, pistolmördaren i Malmö och Breiviks besinningslösa mördande.

Att ett land ska vara en demokrati är ingen självklarhet. Varje generation måste vinna och värna de mänskliga värden som gör ett samhälle till en demokratisk humanistisk rättstat.

Det är viktigt att polisen har de resurser som krävs för att kartlägga och övervaka anhängare till olika nazistinspirerade idéer. Demokratin har rätt till självförsvar.

Viktigast av allt är emellertid insikten att ett demokratiskt samhälle aldrig blir starkare än summan av medborgarnas engagemang för frihetens och humanistmens ideal.

Mer läsning

Annons