Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Ett svenskkontrakt är en orimlig tanke

/

Språktester, svenskkontrakt, introduktionskurser i kultur och värderingar för alla som invandrat. Det är exempel på tankar som tre av fyra allianspartier har svärmat för de senaste åren.

Annons

Senast i raden är Kristdemokraterna, som i en uppmärksammad debattartikel föreslår att en obligatorisk introduktionskurs ska införas där invandraren får ett intyg efter avklarad kurs. Som ett sorts svenskhetsdiplom.

Debattartiklar som Kristdemokraternas brukar få mig att undra hur jag och mina värderingar skulle klara av en sådan kurs. Om jag skulle räknas som tillräckligt svensk för att få diplomet med mig hem. Men allra mest undrar jag vad som egentligen räknas som svenska värderingar och vem det är som har rätten att definiera dessa?

Det är ju inte precis så att alla svenskar har samma åsikter och värderingar. Därmed kan det bli svårt att reda ut vilka egenskaper och värderingar som kännetecknar äkta svenskhet. I den svenska debatten finns det bland partierna olika synsätt på familjer, välfärd, jämställdhet, ekonomisk ojämlikhet och homosexuellas rättigheter. Bara för att nämna några exempel.

Det känns lite lättare att räkna upp kulturella företeelser som känns typiskt svenska såsom midsommar, fika, sopsortering, att köa, klaga på vädret och vilja ha lagom av allt. Men det verkar ändå avlägset att dessa små egenheter skulle kunna ligga till grund för ett test av kunskaper i svensk kultur och hur svenskarna lever.

Den kristdemokratiska artikeln tog faktiskt upp några exempel på vad introduktionskursen skulle kunna innehålla; yttrandefrihet, skyldigheter och rättigheter i systemet, svensk historia, viktiga lagar, högtider och traditioner samt just fakta om hur svenskarna lever, bor och arbetar.

Det låter kanske inte så farligt, men faktum är att steget inte heller är särskilt långt till de europeiska länder där medborgarskap villkoras med tester som detta. Något som skapar ett märkligt system med olika kategorier av medborgare, ett vi och dom där vissa är infödda och därmed äkta, medan andra måste klara tester och skriva på kontrakt för att räknas fullt ut.

Som sagt har dessa idéer funnits, i olika skepnader, hos majoriteten av allianspartierna de senaste åren. Moderaterna ville sammankoppla sitt svenskkontrakt med sanktioner medan Folkpartiets kongress gick emot partitoppen som ville göra medborgarkursen obligatorisk och nöjde sig med att gilla förslaget om språktest. Lita på att de här diskussionerna fortsätter fram till höstens val.

Ett kontrakt där man förbinder sig till värderingar är på flera sätt en orimlig tanke. Värderingar kan ändras över tid. Värderingar kan man kompromissa med. Och vem kan kontrollera en så abstrakt sak som någons innersta värderingar och personliga åsikter? I Sverige gäller svenska lagar för alla, oavsett om man är född här eller invandrad. Borde inte det räcka?

Själv är jag blond, blåögd och norrländska, men ändå osäker på huruvida jag skulle klara ett värderingstest designat av Alliansen. Jag har vänner med ursprung i andra kulturer som jag har mycket mer gemensamt med än vad jag har med en del andra infödda svenskar.

För när allt kommer omkring är vi alla människor, med eller utan svenskhetsdiplom.

Eva Älander

Lärarstuderande Järvsö/Gävle

eva.alander@home.se

Mer läsning

Annons