Annons
Vidare till helahalsingland.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Ett steg närmare vindkraft på Vallåsen

Länsstyrelsen ändrar inte beslut om att godkänna vindkraft på Vallåsen.

Tretton privatpersoner och Gävleborgs fäbodförening överklagade Hudiksvalls byggnadsnämnds beslut att bevilja Eolus Vind AB bygglov för tre vindkraftverk på Vallåsen mellan Ofärne och Näsviken.

Nu har länsstyrelsen avslagit överklagandena.

Länsstyrelsen har tidigare behandlat frågan om de tre verken. Den gången överklagades byggnadsnämndens beslut att neka bygglov. Ärendet gick hela vägen till Mark- och miljööverdomstolen. Resultatet blev att det saknas juridiska skäl att neka Eolus bygglov.

Nu är läget det omvända.

Det är i huvudsak ett antal närboende som ville ha bygglovet prövat med hänvisning bland annat till att de inte hörts innan beslutet. Andra synpunkter är risken för påverkan på djur- och friluftsliv, värdeminskning på fastigheter och att kulturmiljöer i trakten påverkas negativt.

Länsstyrelsen konstaterar att det finns brister i utredningen, men att de inte är så allvarliga att beslutet ska upphävas. De häckningsplatser för rovfågel som hänvisas till i överklagan ligger tillräckligt långt ifrån de planerade verken.

Ansökan har kungjorts vilket gett närboende möjlighet att yttra sig, anser länsstyrelsen.

Beslutet kan överklagas till Mark- och miljödomstolen.