Annons
Vidare till helahalsingland.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Ett steg närmare verkligheten

När Nintendo släppte tv-spelskonsolen Wii stod revolutionerande rörelsekänslig kontroll i fokus. Men kontrollen saknade precision och många blev i efterhand besvikna.

Nu släpper Nintendo tillbehöret Motion Plus som ska rätta till problemet.

Vi lät Joel, Alexander och Magnus testa om det är någon skillnad mot tidigare.

Hajpen inför lanseringen av spelkonsolen Nintendo Wii handlade om en rörelsekänslig kontroll som skulle översätta minsta lilla handledsrörelse till tv-skärmen. Riktigt så blev det dock inte.

Handkontrollen är långt ifrån lika exakt som den på förhand verkade. Det nya tillbehöret Motion Plus ska emellertid tajta till spelkontrollen.

I en villa på Ren träffar vi tonårsgrabbarna Joel Eriksson, Alexander Larsson och Magnus Qvarford. De är vana dator- och tv-spelare och alla tre har sedan tidigare en egen Wii-konsol.

– I början tyckte man att det var nytt och häftigt. Men efter ett tag blev det inte riktigt samma sak längre. Kontrollen var liksom inte som den hade beskrivits, säger Alexander.

Soffbordet har laddats upp med bullar och dricka inför det stundande speltestet och grabbarna är nyfikna och redo att undersöka om Motion Plus kan göra spelupplevelsen bättre.

Med Motion Plus-tillbehöret inkopplad blir "Wiifjärren" mer avancerad och ska för första gången kunna hantera 1:1-rörelser. Det betyder att de rörelser du gör i verkligheten replikeras in i minsta detalj i spelet. Något som Joel snabbt märker när han testar bågskyttet. När han släpper bågsträngen flyger pilen iväg med ett "svisch".

– Det är mer känsla i det här, helt klart. Skitkul, säger Joel och siktar in sig på måltavlan.

När Joel skjutit klart är det Magnus tur. Han väljer att testa svärdfäktningen, som kräver en bra respons från kontrollen.

– Den hänger med bra, jag trodde att den skulle vara segare. Men den fungerar asbra, säger Magnus medan han svingar vilt.

Pingis står på tur när Alexander får välja bland de tolv olika sporterna och aktiviteterna som spelet innehåller. Han blir direkt imponerad över den förbättring som Motion Plus innebär.

– Det är riktigt mycket bättre känsla än tidigare. Förvånansvärt likt att spela på riktigt, utbrister han, och skruvar in matchpoängen.

På frågan om vilket minispel som var roligast, har alla killarna ett eget svar. Joel väljer pilbågen på grund av känslan, och Magnus lägger sin röst på wakeboarden.

– Då måste jag säga pingisen, eftersom det nästan kändes som på riktigt. Men vattenskoteråkningen var också roligt, säger Alexander.

I och med att tillbehöret kopplas in i din befintliga handkontroll krävs det en Motion plus till varje handkontroll. Om det är värt de 300 kronorna som tillbehöret kostar (exklusive spelet Wii Sports resort) låter vi Joels pappa David svara på:

– För att lägga en föräldrakommentar så beror det naturligtvis på hur mycket det kostar. Men det ser riktigt roligt ut, erkänner han.