Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Ett spännande koncept men flera pusselbitar saknas

Igår hade Arenabolaget kallat till presskonferens om Bollnäs Arena. Men några konkreta besked om finansiärer, byggstart och innehåll gavs inte den här gången heller.

Annons

Däremot presenterades riktigt spännande tankar och visioner om hur Arenaområdet är tänkt att utvecklas. Inte minst då planerna på att göra Arenaområdet till ett kraftverk som producerar energi av de fem förnyelsebara energislagen vind, sol, vatten, geometrisk energi och bioenergi.

Denna miljösatsning är tänkt att utvecklas till ett innovation-center, en plats där företag och högskolor kan testa och utveckla förnyelsebar energi.

Miljön är en av de fyra hörnstenar som finns i affärsplanen för Arenaområdet. Satsning på den nya ungdomskulturen, som exempelvis skateboard och världens snart största sport E-sports, dataspel, är den andra hörnstenen. Och utveckling av idrott och hälsa, och närproducerat, både i form av varor och upplevelser, är de två andra hörnstenarna.

Visst låter det både fluffigt och flummigt för den som tänker traditionellt i termer av att en ishall är en ishall.

Men Arenaområdet handlar om mer än en bandyhall menar Arenabolaget.

Ja, de går till och med så långt som att säga att "Arenaområdet är mer än bandy, det handlar om Bollnäs framtid och en helt ny stadskärna".

Så talar några brinnande entusiaster. Men visst har Bollnäs en framtid även utan arenaprojektet, även om den kommer att se lite annorlunda ut.

Genom att satsa på ny miljöteknik räknar Arenabolaget med att dels klara driftskostnaderna med ett överskott och dels locka intressenter och finansiärer som ser möjligheter att utveckla miljökonceptet.

Dessa finansiärer finns redan framhöll Anders Gustafson, styrelseordförande i Bollnäs Arena AB. Men han vill inte säga vilka, och han kunde inte ge besked om när finansiärerna skulle träda fram ur dimmorna.

Detta gör givetvis att projektet fortfarande känns lite osäkert. Vilka är det som tänker pytsa upp 185 miljoner kronor till etapp ett som är själva bandyhallen?

Samtidigt skulle det förvåna om kloka och erfarna företagsledare, med Bruks koncernchef Anders Gustafson i spetsen, sätter sin trovärdighet på spel med att presentera rena rama fantasier.

Han verkar helt övertygad om att projektet kommer att dra igång och lyckas. Och att allt ska vara på plats för hela området inom 5-8 år.

Utan att måla fan på väggen finns det många goda, eller snarare dåliga, exempel på misslyckade arenasatsningar som byggt på glädjekalkyler.

Arena Vänersborg som var kostnadsberäknat till 140 miljoner kronor får en slutnota på 234 miljoner. Om det nu stannar där.

Och för ett år sedan invigdes Boden Arena, en anläggning för omkring 125 miljoner kronor. Ett drygt år senare riskerar Arenabolaget att gå i konkurs om inte kommunen går in och köper majoriteten av aktierna eller ställer upp med 1,8 miljoner kronor i stöd till bolaget. Ett stöd som förmodligen då bara blir en tillfällig respit på resan mot konkurs.

Men några sådana faror ser varken Anders Gustafson eller Arenabolagets vd Ulf Andersson.

Kommunen ska inte behöva gå in som finansiär mer än vad gäller infrastruktur och normalt driftsbidrag till idrotten. Det var gårdagens enda konkreta besked. Vad som händer, om det som inte får hända ändå inträffar, är ändå värt att fundera över.

Även om flera pusselbitar ännu saknas, framför allt den viktiga finansieringen, är det både spännande och roligt med människor som kan och vågar tänka fritt och förutsättningslöst. Och som ser fler möjligheter än problem.

Men innan vi har fler pusselbitar på plats är det omöjligt att försöka göra någon värdering av projektet.