Annons
Vidare till helahalsingland.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Ett sommarlov som gav minnen för livet

Elina Olsson och Jennifer Petterson har haft ett sommarlov utöver det vanliga. De har tillbringat sommaren i England och volontärjobbat på ett dagis.
– Det var intressant att se skillnaderna mellan England och Sverige, tycker Jennifer.

De är två av sammanlagt nio elever från Voxnadalens gymnasium som tog chansen till ett annorlunda sommarjobb – som volontär i England. Jennifer och Elina fick bo och jobba på dagis hos YMCA i Sutton Coldfield, utanför Birmingham.

De jobbade mellan tre och fyra dagar i veckan med barnen – och de såg snabbt att det fanns skillnader mot hemma.

– Vi fick inte ha någon fysisk kontakt med barnen alls, inte krama dem eller ha dem i knät. De sa att det berodde på att föräldrarna skulle reagera så kraftigt på om något barn skadades, om det trillade ur knät eller så, att de kanske skulle bli tvungna att stänga.

Tjejerna var också på plats i England under sommarens kravaller. Till en början tänkte de inte så mycket på det, även om de lät bli att åka in till Birmingham just då. Men sedan kom det närmare. De fick ha säkerhetsmöten och lära sig hur de skulle agera om upploppen kom till YMCA.

– Vi fick order om var vi skulle gömma undan barnen och så. Då blev vi nervösa.

Men så långt nådde aldrig oroligheterna. Och så plötsligt var sommaren över och det var dags att åka hem. Motvilligt.

– Visst hade man saknat en del saker, att ha en egen dusch och eget rum och så. Men det var jättejobbigt att åka hem. Man ville vara kvar med alla man lärt känna där. Både barnen och de andra som bodde på YMCA.

Nu har tjejerna påbörjat sista året på barn- och fritidsprogrammet och funderar förstås på vad de ska göra därefter. Kanske jobba med barn?

– Ja, det är mycket möjligt.