Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Ett snack om skolket

Att skolka i skolan är ingenting nytt, men hur ser egentligen dagens elever på skolk. Vi samlade ett gäng ungdomar i årskurs ett till årskurs tre på gymnasiet för att höra deras tankar och åsikter.

Annons

Alla: Det är onödigt!

Erik Norberg: Hade du frågat samma fråga för några år sedan hade det inte varit någon stor grej men nu tycker jag att det är helt onödigt. Du bara hamnar efter i skolan och ingenting blir bättre av det.

Lovisa Vinberg: Jag tycker att skolk är ren lathet!

Thim Selin: Skolk för mig är när man inte är på skolan eller på lektionerna, fast det kan ju också vara så att man är på lektionerna fast man inte deltar och det är ju också skolk. Då kan de lika gärna åka hem!

 

Erik: Jag skolkade hela årskurs sju och åtta men nu har jag högst närvaro! Det är mer seriöst nu i gymnasiet än vad det var i högstadiet.

Markus Schagerlind: Jag har skolkat och då kom jag med en massa undanflykter bara, till exempel att jag inte visste var lektionen var. Men nu tycker jag att det är en helt annan sammanhållning i klassen än vad det var i högstadiet, och det gör att man skolkar mindre.

Ida Asterlund: I högstadiet skolkade jag mycket på grund av grupptryck, men nu verkar det vara mer individuellt om man vill skolka.

Lovisa: Jag har faktiskt aldrig skolkat.

Frida Bergström: Inte jag heller, det är onödigt och man går miste om studietiden som är förebyggande för framtiden.

 

Erik: När jag skolkade så bara degade jag mest och tog det lugnt framför datorn. Fast vissa dagar var jag på skolan men jag struntade i att gå på lektionerna. Då satt jag bara ute i korridoren och väntade på att dagen skulle gå utan att ha en direkt anledning.

 

Ida: Jag får skitdåligt samvete!

Markus: Jo, det är respektlöst mot lärarna och klasskamraterna, man inser ju själv att man sabbar för alla andra.

Erik: Det verkar som lärarna bryr sig mer nu än vad de gjorde på högstadiet och då blir det svårare att skolka utan att få dåligt samvete.

 

Lovisa: Jag har kompisar som har blivit av med studiebidraget och blivit sura över det, men då får de ju skylla sig själva!

Frida: Jag tycker att det är rätt åt dem som skolkar att de blir av med studiebidraget. Det är ju till för de som studerar och gör man inte det så förtjänar man det helt enkelt inte.

 

Frida: Det kan säkert fungera men jag tror att det tar mer om lärarna ringer till eleverna för då blir det mer personligt.

Lovisa: Men det finns säkert föräldrar som inte bryr sig även om de skulle få ett sms, då är det hellre bättre att ringa.

 

Thim: Sänk frånvaroprocenten. Då blir man ju av med studiebidraget tidigare och då känner man sig tvungen att gå i skolan.

Frida: Jag tycker att alla skolor ska ha hårdare regler för skolk. Det ska finnas fler konsekvenser som tvingar eleverna att ta ett större ansvar för sin skolgång.

Thim: Alla skolor borde ha ett schema där man har lektioner hela dagen och utan håltimmar. Då håltimmar gör att man lätt struntar i lektionerna efter.

Erik: Mitt tips går till alla elever som skolkar och det är att de ska ta tag i sig själv och sluta skolka. Lärarna kan göra mycket men det måste ändå vara du som bestämmer dig att du vill gå i skolan först.

 

Miriam Nordén

ung@ht.se