Annons
Vidare till helahalsingland.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Ett smörgåsbord med Stene, sågen och gym

God morgon Ljusdal! Dagens ledare är ett litet smörgåsbord kryddat med sågen i Färila, Stenegård och kommunens iver att aktivt konkurrera ut privata näringsidkare!

Vi börjar med kommunens mycket märkliga marknadsföring av sitt gym. I foldern Ljusdal i centrum 2009 står följande att läsa i en annons: Riktig träning skall kännas i kroppen inte i plånboken. Avsändare är Motionscentralen i Ljusdals kommun.

Med andra ord skippa alla anläggningar som drivs kommersiellt och träna mer eller mindre gratis på kommunens anläggning.

Jag riktigt längtar efter annonsen: Go mat ska kännas i maggen inte i plôskan. Ät lunch på kommunens skolor för en tjuga. Avsändare: Mattanterna.

Så här får det naturligtvis inte gå till, även om syftet säkert är gott.

Över till sågbranschen. Att förstå hur saker och ting hänger ihop när det finns pengar inblandat är i bland omöjligt. Ett lysande exempel är nedläggningen av sågen i Färila som producerade sågat virke av högkvalitativ fura. Bra grejer med andra ord.

I tisdagens LjP står att läsa om hur bristen på bra sågad fura föranleder X-trä att i preventivt syfte varsla sex personer om uppsägning. Slutsats: där världens bästa fura växer lägger man ner det sista sågverket och det får indirekt till följd att snickeriföretag som behöver ämnen från världens bästa fura varslar för att man inte får tag i råvaror.

Spontant känns det som hål i huvudet.

Där har vi västvärldens toppstyrda ekonomi i ett nötskal. Hade sågen i Färila varit ägd av ett mindre företag, en familj eller lokal skogsägarorganisation hade man naturligtvis producerat för högtryck nu när det är brist. Med storägare, som Staten, lägger man verksamheten i malpåse.

Jaha, konstaterar vi och accepterar. Vi har blivit så avtrubbade av allt vi inte förstår i ekonomis kölvatten att vi inte ens orkar reagera längre, om man inte riktigt förstår varför saker och ting sker väljer man att tiga och konstatera.

I dagens komplexa samhälle gör vi det. Accepterar och håller käften.

Tyvärr är vi på väg mot ett klimat där vanliga människor snart förlorat rätten att ens tycka – för att vi inte förstår det komplexa ekonomiska system vi lever i. Papperspengar, börskurser och strategiska beslut och allt vad det nu är gör att det är en liten, oftast självutnämnd, elit som tar sig friheten att både ställa frågorna och besvara dem.

Alla andra ska nog som sagt hålla käften eftersom man inte fattar vad som händer. Sunt förnuft existerar inte längre som ett beslutsunderlag.

Hade man agerat efter sunt-förnuft-tänket hade man fortsatt att såga världens bästa fura där världens bästa fura växer så att de som vill ha ämnen från världens bästa fura hade fått det. Nej, man är för dum i huvudet för att förstå varför det blir som det blir.

Slutligen Stenegård. Det blev en hel del sura miner efter mitt gnäll förra veckan över bristfälliga evenemangskalendrar. Nu är hemsidan uppdaterad, www.stenegard.com är nu en snygg och informativ hemsida som visar upp hela sommarens begivenheter.

Bra! Hoppas publiken tar till sig utbudet och besöker Stene i sommar.