Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Ett sjukt dåligt förslag om sjukvården

/

"Då är det väl dags att ta bort landstingsskatterna för man skall väl inte betala för något man inte har."
Så skriver en av alla de som deltar i proteststormen mot landstingets sparförslag på hälsingetidningarnas webbsida. För det är verkligen en proteststorm.

Annons

Förslaget som presenterades i förra veckan har mött starka reaktioner.

Förslaget var heller inget som politikerna, i sin helhet, tänker rösta för. Det framkom tydligt i lördagens tidning. Båda reaktionerna var lika väntade.

Det eftersom det är ett helt orimligt förslag. För trots att förslaget monterar ner vården i halva länet sparas inte mer pengar än att det genast måste sparas ännu mer. Vi blir inte friskare av nedlagda sjukhus.

Därför är det svårt att spara genom att lägga ner stora delar av vården i Hälsingland.

Förslaget som politikerna har släppt fram till allmänheten är till stor del en besparing i Hälsingland på kvinnor, barn och akutmedicin.

För alla dessa tre områden är det enormt viktigt att vården finns på rimligt avstånd.

Sällan har ett system med statlig sjukvård varit mer attraktivt än nu.

Politikerna stöttar inte förslaget. Heller inte väljarna.

Så vad är poängen med att lägga förslaget om ingen stöttar det?

Tjänstemännen i landstinget fick i uppdrag att ta fram förändringar "utan skygglappar". Men det märkliga är att landstingsdirektören och politikerna tycker att förslaget ska göras offentligt. Visst är det bra med dialog med medborgarna.

Men varför prata om det som ingen vill göra? Är det inte bättre att tala om det som man vill göra.

Det här kommer naturligtvis att få till följd att många läkare i Hälsingland nu ser sig om efter nya jobb. Eller att de som tänkt på att flytta till Hudiksvall ser sig om efter annat. Dammluckan är öppnad. Och det är politikerna själva som har öppnat den.

Kanske var det meningen? Att på det sättet se till att det blir en " naturlig nedläggning". Inga läkare – inget sjukhus.

Skadan är redan skedd. Förslaget är presenterat. Det spelar ingen roll att ingen politiker helhjärtat stöder förlaget.

Om politikerna trots allt skulle genomföra förslaget kan det också bli det första staget mot en nedmontering av hela landstinget Gävleborg – tvärtemot vad politikerna vill.

Det eftersom landstingsledningen knappast kan tvinga alla patienter till Gävle. Då kommer patienterna att söka sig till Dalarna och Sundsvall istället.

Och pengarna som landstingsledningen trodde skulle hamna i egen ficka kommer hamna i andra landsting.

Om jag blir sjuk är det inte speciellt intressant om landstinget är organiserat i divisioner eller efter orter. Det är inte viktigt så länge jag får den bästa vården. Så varför är det bara organisationen som diskuteras?

Varför diskuteras inte kvaliteten på vården inom landstinget? Vilken är den bästa öronmottagningen i länet? Var utförs de mest lyckade höftledoperationerna?

Organisera vården efter kvalitet istället för ort.

Ta tillvara på det möjligheter som finns. Finns det riktigt bra ortopeder i Hudiksvall borde stora delar av just den verksamheten ligga i Hudiksvall.

Att lägga ner sjukhus och skolor är bland de svåraste politiker kan göra. Och det är i båda fallen för att man många gånger fokuserar på systemet istället för patienter och elever.

Landstinget i Gävleborg är moget för nedläggning. Den geografiska indelningen fungerar inte och servicen till skattebetalarna håller heller inte måttet.

Och det är politikerna själva som håller i yxan genom att lägga fram förslag som får både läkare och patienter att tappa tron på systemet.

Mer läsning

Annons