Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Ett silver som kan putsas

Söderhamn är länets andra bästa skolkommun, bara Ovanåker når en högre placering.

Rankningen är bättre än 2010, men föga imponerande sett över hela landet.

Annons

Lärarförbundet utser varje år sedan 2002 landets bästa skolkommun. Tanken med utnämningen är att inspirera kommuner att satsa mer på skolorna.

I går utsågs Arvidsjaur till bästa skolkommun för andra året i rad, följd av Lomma och Piteå. Bästa kommun i Gävleborgs län blev Ovanåker, de ligger också relativt högt i den nationella rankningen.

Söderhamn behåller greppet om andra platsen i Gävleborgs län sedan förra året.

Sett över hela landet ligger Söderhamn på 101:a plats, trots den låga placeringen är det ändå en förbättring från 2010, då kom kommunen på en 126:e plats.

- Ur länssynpunkt är det ett steg uppåt i alla fall. Det låter riktigt underbart, säger barn- och utbildningsnämndens ordförande Bo Wikström, (s).

För Söderhamns del sticker lärartätheten och friska lärare ut mest i rankningen – åt olika håll.

Kommunen har visserligen inte längre landets sämsta lärartäthet, nu är placeringen trea från slutet, plats 288 av 290. Och det är naturligtvis inte positivt tycker Bo Wikström.

- Det är ekonomin som sätter stopp för att utöka lärartätheten. Vi har diskuterat det i fullmäktige, men den nya skatteprognosen gör det inte lättare. På grund av den ekonomiska oron i omvärlden skriver vi ner prognoserna.

När det gäller andelen friska lärare ser det betydligt bättre ut. Lärarna i kommunen kniper en hedrande åttondeplats.