Annons
Vidare till helahalsingland.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Ett sätt att komma till rätta med skogsbränder?

Så här kan vi komma till rätta med skogs/gräsbränder som orsakats av tåg, menar Sven Tomtlund:

Placera direkt efter loket och som sista vagn en större tankvagn utrustad med högtryckspump, ansluten till rörsystem med spraydosor.

Dessa spraydosor riktas utåt sidorna och vid passering av områden med torrt gräs startas pumpen och en bred sprayning med vatten utförs åt sidorna.

Första tankvagnen, den närmast loket, släcker ner gnistor från själva loket som kan antända och den sista tankvagnen släcker ner gnistor från övriga tågsetet, vid längre tågset kan även en tankvagn placeras i mitten.

Vardera tankvagn kan ta med en stor mängd med vatten och med högt tryck via spraysystem kan dessa volymer täcka/skydda stora sträckor, påfyllning ska kunna utföras på vissa utvalda stationer.

Visst, någon extra vikt i tågsetet uppstår, men med fördelar och kostnader för att undvika skogsbränder, är nog denna kostnad växelpengar.

Sven Tomtlund

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel