Annons
Vidare till helahalsingland.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Ett samhälle behöver entreprenörer

Ibland får man en känsla av att det är politikerna som skapar jobb och välfärd.

Rätt ofta ger de den bilden själva. I värsta fall kanske de rent av lever med den självbilden.

Samtidigt finns det onödigt många medborgare som lever med en slags trist och slö kravmentalitet.

Vem har inte hört repliker som "Det ska kommunen ordna" eller "Varför gör kommunen ingenting? Varför fixar politikerna inte jobb?"

Men faktum är att politikernas inflytande är rätt begränsat, även om de gärna är med och solar sig i glansen när framgångsrika entreprenörer gjort lyckade satsningar.

Ett samhälles, en kommuns, framgång står och faller nämligen med om dess medborgare har lust och förmåga att göra någonting av sina liv.

Det handlar förstås om att försöka förverkliga sina planer med familjeliv, utbildning och yrkesliv, som anställd eller företagare.

Det handlar om att det finns entreprenörer som har förmåga att gå från idé till handling, som har förmåga att se möjligheter och driva företag och som vågar satsa av sitt eget – ibland sätta sitt eget på spel – för att förverkliga sina drömmar.

Men det handlar också om det som vi ibland kallar för "det civila samhället", det vill säga byalag, föreningar, organisationer, kyrkor som är sociala mötesplatser för människor. Och som engagerade människor driver mer eller mindre ideellt.

Många, många jobbar i det tysta för att de bärs av en idé eller gillar en aktivitet. De gör det förhoppningsvis för att de tycker det är kul och inte av någon tung plikt.

Utan entreprenörer, initiativrika ledargestalter, skulle varken det kommersiella samhället eller det civila samhället fungera.

Glädjande nog finns det många sådana entreprenörer, professionella och ideella, i Söderhamnsregionen.

Det är både orättvist och omöjligt att exemplifiera eller räkna upp dessa, eftersom man alltid glömmer några. Men det handlar om människor som driver affärer, produktionsföretag, tjänsteföretag och många andra företag. Men också om alla dessa som satsar småskaligt som enmansföretagare eller på hantverk, hälsingegårdar, kulturarrangemang, trädgårdsserveringar, sommargårdar och mycket annat.

Utan alla dessa olika entreprenörer skulle det vara rätt livlöst i den här regionen.

Vad politikerna kan göra är att underlätta när det gäller service och villkor, stimulera unga och skapa bra utbildningar för entreprenörer och rensa i byråkratin och göra det så enkelt som möjligt att driva företag och liknande verksamhet.

De ska naturligtvis också sätta mål och ramar för våra gemensamma åtaganden och se till att det som kommunen behöver göra gemensamt fungerar.

Visst finns det en hel del politiskt tjafs. Men i grunden är det vi väljare som är ytterst ansvariga för vilka som är valda. Även om många glömmer bort det.

Kopplingen mellan politiker och väljare skulle vara mycket friskare och mer levande om vi hade ett direkt personval, där partiernas kandidater var listade i bokstavsordning och väljarnas utslag fick direkt genomslag.

Då skulle avståndet mellan politiker och väljare bli kortare. Politikerna skulle inte kunna gömma sig bakom partierna.

Självklart har politikerna en viktig uppgift när det gäller vår gemensamma välfärd och omsorg. Och när det gäller att skapa en god jordmån för företag och för det civila samhället.

Men utan entreprenörerna – både de professionella och ideella – skulle det vara bra tyst och trist.