Annons
Vidare till helahalsingland.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Ett rullande semesterhem

För allt fler är semestern synonym med camping. Är man sugen på att haka på trenden ska man först ställa sig frågan om man passar för ferieformen. Och sedan välja husbil eller husvagn.

Är du en campare över huvud taget? I så fall tycker du om att lära känna nya människor. Check. Tålamod vid dåligt väder är en viktig egenskap, liksom förmågan att koppla av i bilköer. Dubbelcheck. Vidare får du gärna vara ordningsam och dessutom en flexibel person. För campinglivet är härligt, men ibland regnar det tre veckor i sträck. Ta då gärna fram ett strålande humör tillsammans med kortleken och yatzytärningarna.

Stämmer detta mer eller mindre överens på dig, resten av familjen och de gemensamma semesterfirarna är det bara att planera ledigheten. Men först ska ytterligare en fråga besvaras: Husbil eller husvagn?

Lars Isacson från SCR Svensk Camping resonerar kring de olika typerna. Husvagnscamparna...

– ...är till övervägande del barnfamiljer som bor på en och samma campingplats under en längre tid.

Man ser till att ha många bekvämligheter i vagnen. I huvudsak semestrar man under sommaren, och man besöker parker och bad som på olika sätt främjar leken för familjens yngsta. Husbilscamparna konsumerar hellre kultur och restaurangbesök. De är också flexiblare och rör sig lätt och ledigt mellan golfbanor, museer och städer. Man kan notera dem såväl tidig vår som sen höst. För att generalisera ytterligare är camparna i husbil 55 plus. Och de har ofta god ekonomi, inte minst för att barnen är utflugna.

– Många av dem har haft båt tidigare. De tar havet till sina hjärtan och stannar gärna vid kusten, säger Lars.

Han menar att uppdelningen mellan campingtyperna liknar den i Europa. Fortfarande är majoriteten av alla campare husvagnsägare.

Så till fordonet. Man får räkna med stora utgifter för att bli ägare till ett rullande semesterhem.

– Det finns en fantastisk variation av modeller. Allt från äggliknande husvagnar för under hundra tusen till schabrak. När du beställer har du tillval och bortval: Design, miljötänk, lyx och enkelhet.

Han önskar att den svenska uthyrningsmarknaden vore i paritet med den tyska, och att fler intresserade kunde få prova på.

– I Sverige finns det en utvecklingspotential, och det skulle vara en fördel för branschen och gästerna om det blev bättre, säger Lars Isacson.

Husvagn eller husbil? Det förstnämnda innebär såklart att man gillar läget att köra med släp. Check!

Mikael Nilsson/TT