Annons
Vidare till helahalsingland.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

"Ett rikt porträtt"

Den 25 mars premiärvisas filmaren Jonas Simas film om kollegan Erik Eriksson på Revylokalen i Färila.

Filmaren i Storskogen visades i en tidigare version under Kulturskymning på Folkets Hus i Hudiksvall i somras. Den 18 augusti 2008 recenserade Bosse K Pettersson Jonas Simas film i denna tidning.

Han noterade då att filmen delvis bygger på filmade intervjuer som Erik Eriksson gjorde med sig själv, och som återfanns först efter hans bortgång 2005.

"Skickligt klipper han ihop ett gradvis framväxande porträtt av hur ynglingen i tidiga tonår flyttar med familjen från Hälsingtuna till det avlägsna Tevansjö och tungt skogsarbete, medan fadern går ned sig i flaskan. I nästan outhärdligt starka scener filmar sonen faderns förfall", skriver Bosse K Pettersson bland annat.

Han konstaterar också att konstnärlig kompromisslöshet och inte minst personligt egensinne ges stort utrymme. Men menar att fokuseringen på filmaren och kvinnorna känns en aning spefull, på bekostnad av själva filmargärningen.

Bosse K Pettersson sammanfattar sina intryck med att konstatera att Jonas Sima gjort ett rikt porträtt av kollegan Erik Eriksson.