Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Ett rejält kliv i rätt riktning

Ett istället för två kommunalråd. Kultur och fritidsutskottet avskaffas. Och oppositionsrollen blir på heltid. Det är de viktigaste delarna i den besparing på den politiska organisationen som presenterades i veckan. Sedan tidigare har kommunfullmäktige också beslutat att minska antalet ledamöter i kommunfullmäktige.
Förslaget som presenterades i går kunde mycket väl innehållit fler förslag.

Annons

Men det är ett steg i rätt riktning. Ett ganska rejält kliv.

Framförallt för att de dyra förslagen som beslutades för att få ihop den nya majoriteten (C+S) mitt under mandatperioden nu föreslås försvinna.

Det är mer än vad till exempel grannkommunen Ljusdal har lyckats med. Där drogs ett liknande förslag tillbaka som skulle ta bort det extra kommunalrådet.

De föreslagna förändringarna är väl ungefär vad som går att göra inom nuvarande organisation.

Det är dock tråkigt att fullmäktiges valberedning, som ledde arbetet, inte tog chansen att diskutera en ny organisation med självstyrande verksamheter och där kommunstyrelsen får funktionen som en koncernledning.

Skolorna i kommunen skulle då tillåtas vara självstyrande, utan klåfingriga politiker, och kommunstyrelsen skulle kontrollera kvalitet, mål och medel. Det skulle ge makten över skolan till rektor och lärare, istället för kommunens skolpolitiker. Förändringen skulle stärka professionella verksamheter och samtidigt spara pengar i den politiska organisationen.

Nu blev det inte så. Men det hindrar inte att det kan bli nästa gång.

Förändringarna som ligger i förslaget ska börja gälla först efter valet.

Förslaget är väl utrett och diskuterat.

Och visst tänker man tanken att om inte bara den politiska organisationen, utan också skolan och omsorgen hade fått tid till samma noggranna genomgång, diskussion och framförhållning för förändringar och besparingar, kanske de besparingarna hade varit lättare och blivit bättre.

Det brukar heta att demokrati ska få ta tid. Men tid är också pengar.

Den sparade miljonen, som förslaget ger, kommer väl till pass i kommunens budget. Och förslag till förändringar i den politiska organisationen görs lättast efter ett val.

Även om det just nu kanske inte gör någon större skillnad med ett kommunalråd mindre efter Socialdemokraternas interna bråk och nomineringar. Att ha ett kommunalråd som pendlar till Kina på skattebetalarnas bekostnad, utan synbara resultat för kommunen, gör ingen lycklig.

Utom möjligen kommunalrådet själv.

Ett kommunalråd är nog ganska lagom i en kommun av Bollnäs storlek. Trots allt.

Mer läsning

Annons