Annons
Vidare till helahalsingland.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Ett ramaskri av otrygghet

Jarl Karén är kritisk till hur Region Gävleborg sköts.

Gävleborgs röstberättigade invånare har i val givit ett antal människor förtroendet att med ansvar förvalta den skattefinansierade verksamheten Region Gävleborg. Dessa makthavande politiker har svikit förtroendet och lämnat ansvaret till chefstjänstemannen, regiondirektören Svante Lönnbark och hans stab. Den huvudsakliga verksamheten har gällt länets sjukvård, som med beklagansvärt felaktiga metoder och politikernas stöd drivits till dagens krisläge.

Den katastrofala styrningen har under årens lopp fortlöpande påtalats av personal och iakttagande medborgare, men ledningen har deklarerat att man varken läser eller lyssnar till kritik och har fortsatt att med självgod översittarnonchalans driva sin personal- och patientfientliga politik. Nu sitter man i klistret och det är patetiskt att få uppleva hur ledningen vädjar om hjälp från dem man under alla år hänsynslöst kört över. Ekonomin är i kris och regiondirektören vädjar om bistånd, men vårt förtroendevalda högsta regionråd kvittrar till och bagatelliserar otroligt naivt och obegåvat något om pengars ringa betydelse. I detta läge vill jag föra in revisorer i sammanhanget. Revisorer ska granska skötseln av förvaltningen och bedöma ansvarsfrågan.

Regionen är i ekonomisk kris. Mitt i krisen har alla chefer fått göra en eller flera resor till Amerika och deltagit i konferenser och festligheter för förkovran och uppmuntran utan att det satt minsta spår i verksamheten. Har medborgarnas skattepengar förvaltats rätt?

Regionen är i personell kris. Den politiska ledningen har underhållit en personalpolitik, som drivit bort mängder av kvalificerad sjukvårdspersonal och samtidigt mängder av kunskap från regionen. Har den förvaltningen skötts rätt?

För att hjälpligt hålla sjukvårdsverksamheten igång anlitas hyrpersonal för skyhöga kostnader och medborgarnas otrygghet. Är det rätt skötsel?

På grund av ett vansinnigt maktbeslut utan personalförankring råder resursbrist i ambulansverksamheten. Ansvarig chef försvarar beslutet och gör drastiska nedskärningar av ambulanstillgång och hävdar att det inte påverkar patientsäkerheten. Det kan tolkas som att han inte ser behov av ursprunglig bemanning. Ett ramaskri av otrygghet hörs från utsatta lägen i länet. Är det att ta ansvar?

När krissituationen uppdagades uttryckte den politiska ledningen stor förvåning. Man hade ingen aning.

Eftersom förvaltningen av den medborgarägda verksamheten Region Gävleborg såväl ekonomiskt som personellt har misskötts så till den milda grad måste ansvar utkrävas.

Jarl Karén

Glada Hudik

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel