Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Ett parti med vind i seglen

/

Det kommer att vara glada miner i Uppsala denna helg. Segervissa miljöpartister intar staden när Miljöpartiets kongress inleds idag.
Det är ett parti i framgång.
Det är också ett viktigt parti.

Annons

Vilket budskap som skickas ut från Miljöpartiet efter helgens möte är centralt. Inte bara för Miljöpartiet - utan för hela oppositionen.

Det är uteslutande Miljpartiets framgångar som har bidragit till oppositionens övertag i opinionsmätningarna. Maria Wetterstrandeffekten är väl dokumenterad - och storstadsfokuserad.

Partiernas kongresser under valår brukar vara välregisserade.

Men Miljöpartiets kongresser är ett kapitel för sig. Det är stor skillnad mellan den slipade partiledningen och medlemmarna.

Vad som ska hända på Miljöpartiets kongresser är omöjligt att förutse.

Faktiskt ganska befriande. Men i valtider kan det bli spännande.

Möjligen blir det här den mest välregisserade kongressen Miljöpartiet kommer att uppleva.

Med vind i seglen för partiet är möjligheterna stora att besluten går språkrörens väg.

Precis som Vänsterpartiets kongress förra helgen blir Miljöpartiets kongress en viljeyttring från medlemmarna över samarbetet i oppositionen.

En valplattform ska antas och samarbetet diskuteras. Trots att det mesta redan är klart.

Vänsterpartiets möte under förra helgen passade dock på att låsta fast partiledaren vid ett antal frågor, vilket inte underlättade oppositionens samarbete.

Samma sak kan lätt hända under denna helg.

I Miljöpartiets valmanifest finns det 34 punkter - flertalet kommer knappast att nå någon framgång hos samarbetskollegorna. De går att betrakta som partiprofilerande visioner, snarare än löften.

En tilltalande tanke som dock samarbetskollegorna borde ta en närmare titt på är den halvering av tjänstemomsen som partiet föreslår.

Sänkningen skulle, enligt Miljöpartiet, motverka ”en slit och slängmentalitet”. Istället för att köpa nya saker blir det billigare att till exempel laga cykeln och reparera andra trasiga saker.

En tilltalande tanke, som dessutom sänder ett tilltalande budskap och sitter som handen i handsken på lagom engagerad medelklass i storstäderna.

Nackdelen är naturligtvis att det är enormt dyrt. Så det ska nog ses som en vision snarare än ett krav.

Tanken på att staten ska subventionera människors semester - det så kallade friåret - finns också i partiets valplattform.

Friåret avfärdades dock i oppositionens budgetförhandlingar så det kan knappast vara ett löfte vid en valseger.

Och de dramatiska bensinskattehöjningarna som partiet vill se är också dem nedtonade av de andra samarbetspartierna.

Fram till för en vecka sedan såg oppositionen ut att ta hem en promenadseger i höstens val. Det tack vare Maria Wetterstrand.

Nu är läget inte lika självklart längre.

I de två senaste opinionsundersökningarna är blocken jämnstora. Det beror på att Miljöpartiet backar. Så skör är oppositionens ledning.

Så visst blir det vikigt vad som kommer ut av helgens möte med miljöpartisterna.

Hösten val är lång ifrån avgjort.

Mer läsning

Annons