Annons
Vidare till helahalsingland.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Ett överraskande bra val av ny minister

En ny folkpartistisk högskole- och forskningsminister har just presenterats.

Han heter Tobias Krantz och är en 38-årig tvåbarnsfar och riksdagsledamot från Jönköping.

Ett överraskande bra val av en ny minister.

Tobias Krantz har ett garanterat oklanderligt förflutet, har en lång politisk erfarenhet, är en tydlig ideolog och har dessutom en doktorerat på Uppsala universitet. Någon ny inriktning på politiken blir det inte med Tobias Krantz. Han är en av arkitekterna bakom den högskole- och forskningspolitik som förts under mandatperioden.

Och en ny minister hinner knappast sjösätta några stora reformer på den tid som är kvar till valet. Snarare ladda för en till mandatperiod. Men på en punkt var han tydlig på gårdagens presskonferens. Han kommer att premiera kvalitet i högskolan före kvantitet.

Det brukar på folkpartispråk betyda en satsning på de traditionella universiteten. Och att de mindre högskolorna får stå tillbaka. Det är också en linje som Tobias Krantz tydligt drivit tidigare.

Valet av Tobias Krantz visar att folkpartiledaren Jan Björklund bygger ett nytt ungt lag omkring sig. Med sikte på nästa valrörelse. Med den nya högskoleminister visar Folkpartiet visar att de tar tillvara på de yngre, och mycket kompetenta, riksdagsledamöter som partiet har.

Det är inte lång och trogen tjänst som meriterar, utan seriöst politiskt arbete.