Annons
Vidare till helahalsingland.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Ett ovärdigt liv för laxen

Vår inkompetenta regering har nu beslutat att gynna inhemsk fiskodling genom miljonbidrag.

De har tydligen redan glömt Uppdrag granskning från 2009, där man konstaterar att odling av lax och annan rovfisk bidrar till utfiskning av haven.

Det går nämligen åt 2,5 kilo annan fisk för att föda upp 1 kilo lax. Utanför vår kust fångar jättetrålare med finmaskiga nät småfisk, som borde gå på tillväxt, och landar fångsten i Skutskär. Därifrån fraktas den till Danmark, där den görs till fiskmjöl som sedan fraktas upp till Norges laxodlingar för att bli mat åt den odlade lax som distribueras till svenska och andra europeiska länders butiker.

Förutom att denna logistik är helt vansinnig ur miljö- och resurshushållningssynpunkt, blir den odlade fisken ofta sjuk eller drabbas av parasiter och smittar ner vildfisken runtom odlingarna, samt har ett ovärdigt liv i klass med minkarna på pälsfarmerna.

Köp inte odlad lax, speciellt inte från Norge!

Jörgen Myhrman

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel