Annons
Vidare till helahalsingland.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Ett område sanerat vid Stugsundsudden

Saneringen av Stugsundsudden rullar vidare. Nu är ett av de förorenade områdena helt sanerat.
Hittills har runt 44 000 kubikmeter förorenade massor grävts upp.

Grävmaskinerna har på sina ställen gått så djupt som två och en halv meter, ända ner till den gamla sjöbotten. Föroreningarna i det sanerade område fyra varierar mellan klass ett och fyra (på en skala mellan ett och fem). Klass fyra klassas som farligt avfall och hit hör bland annat tungmetaller från kisaska. Allt farligt avfall körs till en godkänd anläggning utanför Stockholm. Tredje klassens massor stabiliseras för att inte arsenikföroreningen läcker ut, innan det fraktas till Långstå avfallsanläggning för sluttäckning.

– Totalt har vi hittills grävt upp runt 44 000 kubikmeter. Runt hälften, 21 000 har forslats bort till annan ort, säger Per Dahlstrand.

Det sanerade område fyra ska nu börja återfyllas. Ned till en meters djup får kommunen lägga tillbaka klass 2-massor. Närmare ytan måste helt nya och friska massor användas. Närmast väntar även muddring av vattnet och att fortsätta med marksaneringsarbetet i de övriga områdena. I det område som är hårdast drabbat väntar grävning ner till sex meters djup.

I höst väntas saneringen vara fullbordad. Då kommer gång- och cykelbanor och grönområden att anläggas vid Stugsundsudden. Tanken är också att området ska nyttjas till bostadsbebyggelse.