Annons
Vidare till helahalsingland.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Ett nytt skapande skolår

Först Gränsfors, sen Mellanfjärden och nu är det dags för Hassela. Nordanstigs cirka 730 skolelever, från förskoleklass till nian, går nu in i ett tredje år av skapande skola.

De första två åren var det länkar och nät som var bärande teman, i år är det dags för Skogens pusselbitar. Barnen i sagan fortsätter sin historiska vandring, nu i Hasselabygden, där Johan Svangren har ansvar för utformningen. Projektledare är återigen Janina Stoor, i år tillsammans med Mia Rydell. I nuläget är det ovisst om det blir en fortsättning 2016, eller om detta blir sista året för skapande skola i Nordanstig – allt beror på ekonomin.

Nytt i år att de yngsta, F-2, startar redan i maj. De ska vara på Ersk-Mats vecka 22. Klass 4-9 startar i höst, då alltså nuvarande treor blir de nya fyrorna. För dem blir både en dag på Ersk-Mats och en dag på hembygdsgården.

– Det blir mycket knep och knåp. Min tanke är att man under våren ska göra en del av knåpandet i skolklasserna, och det ska vara förarbete till det praktiska, mer kan jag inte berätta förrän alla samtal med lärarna är klara, säger Janina Stoor.

Janina Stoor har ständigt samlat på sig erfarenheter, och ser fram emot nya utmaningar:

– I år har jag särskilt tryckt på att det ska vara färre barn i grupperna – och att vi ska jobba mer med logistiken.

– Vi har ett fantastiskt stöd från Hasselaborna, inte minst från hembygdsföreningen, där Eva Klang pratat med dem som brukar gå på Rockstugan, och av Anders Thyr och Boerje Bohlin på Ersk-Mats.

Finaldagen ska sista pusselbiten falla på plats – det blir i början av september – med öppet hus för alla intresserade.