Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Ett nytt kliv mot rivning av frälsis

Detaljplanen för området där det så kallade Frälsishuset står är klar. Det är ett steg på vägen mot rivning och nybygge.

Annons

Med hjälp av planläggningen ska det bli möjligt att riva byggnaden från början av 1900-talet. Där, på Kungsgatan, har Frälsningsarmén senast haft sin verksamhet. Tidigare har det funnits speceriaffär och bostad i byggnaden.

Nybygget som Hudiksvallsbostäder AB planerar ska bli ett tvåvåningshus med 13–14 små lägenheter och gemensamhetsutrymmen, förråd och eventuellt kontor i källarplanet.

Tiden för genomförandet har satts till fem år och bygglovet ska tidigast medges när Hudiksvallsbostäder kan redovisa hur man ska ordna med parkeringsplatser.

Det står också klart att kommunen kommer att ställa höga krav på hur ett framtida bygge utformas, eftersom tomten ligger inom riksintresset för Hudiksvalls stad.

Detaljplanen är nu ute på remiss och yttrandena från myndigheter, fastighetsägare och organisationer ska vara inne senast 14 oktober. Om inga invändningar kommer in så kan byggnadsnämnden fatta beslut om detaljplanen vid sitt sammanträde 8 november.

Länsmuseet har tidigare haft invändningar och ville då att den, som de anser, kulturhistoriskt värdefulla byggnaden skulle bevaras.