Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Ett nytt grönt parti i Ljusdal?

Pacifism – Ut ur EU – integritetsskydd – djurens rätt – tillväxtkritik – medborgarlön - räntefrihet… ja, och miljön förstås.

Annons

Vem ska företräda dessa intressen?

Det är tveklöst så att det finns gott om partier i Ljusdal, kanske för många. Men det är väldigt dåligt med gröna partier som vill agera i dessa frågor och menar allvar med dem. Miljöpartiet i Ljusdal har nog rätt mycket av detta i sina led, men samtidigt kan det kännas förvirrande för väljarna att MP – riks och region verkar vara långt därifrån. Dessa sätter tyvärr makten före den gröna ideologin, som jag ser det. Och då frågar jag mig om det inte är dags för ett nytt grönt parti.

En grupp av radikala gröna personer har tagit fram ett koncept för hur ett nytt parti skulle kunna arbete och vilka frågor som det finns anledning att fokusera på. Man har tagit fram en politisk plattform för detta ändamål och också en ideologis skrift ”Så jobbar vi”. Dessa kan utgöra en stomme för bildandet av nya lokala partier, lämpligen kallade Fria Gröna Radikaler (FGR) i exempelvis Ljusdal. Det har jag tagit fasta på: är det dags?

En av de viktigaste frågorna för FGR, förutom den politiska plattformen, är frågan om hur olikheterna inom det egna partiet ska hanteras. Faktiskt efter en modell som mp här i Ljusdal har, vill FGR fokusera på att medlemmarna ska kunna vara alldeles uppriktiga mot sig själva. Var och en måste få säga vad de tycker, agera för det de tycker, yrka på det och rösta för det. Ärlighet och äkthet vinner i längden. Känner man för de frågor som plattformen fastställer är man helt fri att vara sig själv. Trivs man inte med plattformen kanske man borde agera på annat håll.

Det kan kännas konstigt att bilda en kopia på MP – Ljusdal. Och hade det inte varit för problemen med riks och region, så skulle jag inte heller ha övervägt det. Men jag har inte tänkt att det ska uppstå en stor kamp med mina bästa vänner och vill fortsätta det utmärkta samarbete jag har med dem, även i fortsättningen. En tanke jag har är, att ett nytt FGR ska kunna gå till val ihop med mp här i Ljusdal.

Men ingen utgör ett parti på egen hand. Inte heller är det särskilt kul att hanka sig fram med ett litet fåtal personer, så frågan är om det finns en efterfrågan av detta initiativ. Det får väl framtiden utvisa.

Tycker folk att det är viktigt med pacifism, att alla verkligen ska garanteras sin grundtrygghet, att folk inte ska betraktas som kriminella för att de tar hen och delar med sig datafiler. Att vi inte ska låta EU fortsätta att toppstyra oss, storstadsregionerna tömma landsbygden och tillväxthysterin föröda livets förutsättningar? Eller ska vi bilda något nytt, något livsbejakande och återanvända några bortglömda fraser: Vi lovar inte guld, men gröna skogar– Litet är vackert och Make Love not war?

 

László Gönczi

Mer läsning

Annons