Annons
Vidare till helahalsingland.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Ett nytt feodalsamhälle?

Fastighetsskatten är ett otyg och jag har tidigare skrivit många rader om hur Alliansen svek sitt vallöfte när de behöll fastighetsskatten så när som på ett litet namnbyte. Vi betalar fortfarande en avgift/skatt för att äga ett hus, inhandlat för redan beskattade pengar. De förbättringar vi gör på huset och för egna beskattade pengar, ligger till grund för höjningar av taxeringsvärdet som därmed höjs. Om vi sedan säljer våra hus betalar vi en så kallad reavinstskatt. Men varför tvingas vi betala skatt för att äga och bebo ett hus?

För oss som haft fastigheter med relativt låga taxeringsvärden ser vi nu också en ambition från skatteverket att som politikernas förlängda arm försöka höja samtliga taxeringsvärden till den nivå som medger maximalt uttag av fastighetsavgiften. Vi som bor i Rengsjö eller Ljusne kommer troligtvis att få samma fastighetsskatt/avgift som den som har en villa i Djursholm trots att marknadsvärdet i Djursholm är avsevärt högre och kan därmed generera större reavinst vid eventuell försäljning. Är det någon mer än jag som dristat sig till att tolka detta som att vi i Ljusne, Rengsjö och övrig landsort i Sverige får den tveksamma äran att finanisiera den sänkning Reinfeldt och co anser sig behöva till sina residens i Stockholmsområdet? Att det dessutom räknas lite fel och för högt på våra hus i Gävleborg är väl bara bra för desto snabbare spränger vi maxtaket eller hur?

För mig är inte fastighetsskatten annat än ren stöld och nu har dessutom våra folkvalda legaliserat en omvänd Robin Hood ?stöld där den i övrigt avvecklade landsorten ( vad avser offentlig service) får stå för det som kallas fiolerna. Håller vi på att få ett nytt feodalsamhälle i Sverige, kära medborgare? Ska vi acceptera det?

Marita Berggren Rengsjö

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel