Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

"Ett nytt dödsfall nära"

Sju dödsfall med droganknytning har skett i Söderhamn under ett år. Polisen utesluter inte att ett till dödsfall kommer att ske inom kort.

– Vi har inget grepp om situationen, säger Sune Nordh, polis.

Annons

Nu går Söderhamns olika instanser ihop för att få ett stopp på de droganknutna dödsfallen.

– Det kan komma att ske ett dödsfall till inom kort, vi har inget grepp om situationen och ingen kontroll, säger Sune Nordh.

Sune Nordh påtalar att polisen saknar resurser, och att de som arbetar ideellt därför är extremt viktiga.

– Lösningen på problemet är samverkan. Vi från polisen ska ta till oss vad de ideellt arbetande säger och föra en dialog. Annars funkar inte det här, säger han.

– Jag hör att folk kommer utifrån till Söderhamn för att det är så enkelt att få tag på droger här. Det råder en drogliberalism som jag inte tycker om, säger Anders Ramstrand, Stenbacken.

Blanddroger och läkemedel är det största problemet i Söderhamn, enligt honom.

– Att vänta ut ungdomarna är ingen bra idé, det krävs uppsökande arbete, säger Sven Persson som är folkhälsoutvecklare för Gävleborgs landsting och arbetar för European cities against drugs. Han säger att enligt en undersökning har 7 procent av eleverna på Staffangymnasiet provat droger, en siffra som kunde vara värre.

– Varför är det så många som dör i Söderhamn, varför misslyckas vi just här? Frågar Sune Nordh.

– Vi har olika uppdrag och vi gör dem bra, men vi tappar helheten och att samverka på ett naturligt sätt. Dessutom finns det sekretesslagar som utgör hinder när olika instanser ska samarbeta, säger Rolf Ångström, områdeschef för polisen i mellersta Gävleborg.

Han anser att polisen kan röra sig mer bland ungdomarna.

– Vi måste arbeta brottsförebyggande genom att prata med ungdomar. Man kan knacka på dörren till det man vet är en lägenhet där det förekommer knark, kolla läget. Hör man att de spolar ner knark i toaletten har väl besöket uppfyllt något syfte, säger han.

Sune Nordh beklagar att det inte finns resurser för en stor satsning mot narkotika.

– Vi har svårt att fylla polisbilar och länet är inte särskilt populärt att söka sig till av nyexaminerade poliser, säger han.

– Vi arbetar mot narkotika hela tiden, gör vi en trafikkontroll hittar vi påverkade förare och beslagtar knark, säger Rolf Ångström.

Micke Larsson, centrumvärd i Söderhamn, förklarar hur verkligheten ser ut.

– Det finns tjejer som prostituerar sig i lägenheter i Söderhamn för att få pengar till droger. De är inte många, men de finns.

Marcus Häggström, kommunens ungdomskoordinator och drogsamordnare, har en annan åsikt.

– Man ska inte glömma att flertalet ungdomar sköter sig. Antalet som missbrukar droger är hanterbart och vi ska ta tag i det. Syftet med mötet var att få en gemensam bild av drogproblemet, och det känns som om vi är en bit på väg, säger han.