Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Ett misslyckande, men ändå rätt regeringsbeslut om gränskontroller

Ett nederlag är ett nederlag. Låt oss erkänna det direkt, att vi nu får (tillfälliga) gränskontroller igen är ett nederlag för ledarsidans linje. Men när berörda myndigheter som Migrationsverket och MSB ber regeringen om detta, för att kunna hantera flyktingkrisen, så säger det något om läget.

Annons

Att inte ta beslutet hade varit oansvarigt i det läget, även om anspänningen på en redan prövad poliskår kommer att bli stor och effekten av beslutet är diskutabla.

En inrikespolitisk position i flyktingfrågan har idag ett så kort bäst före datum att det är bättre att rikta blicken mot den nivån vi kan lösa problemen på, dvs EU-nivå, istället för att leta nya svenska twitterskyttegravar.

Det går inte nog att betona vikten av att EU skaffar sig kontroll över sina yttre gränser och införa gemensam asylpolitik, annars hotas den fria rörligheten och mer därtill.

Läs mer: Svend Dahl - "Flyktingkrisen hotar EU:s fria rörlighet"

Det innebär med all säkerhet att vi längs vägen kommer att få se fler positionsförändringar i svensk flyktingpolitik och många smärtsamma kompromisser och beslut.

Läs mer:

Festung Europa blir resultatet om EU inte klarar flyktingkrisen

Flyktingkrisen provar grannsämjan där murbyggen hotar

Patrik Oksanen gästade också i måndags ExpressenTV och pratade om flyktingkrisen, se inslaget här.

Annons