Annons
Vidare till helahalsingland.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Ett minst lika viktigt val

Staten bör även fortsättningsvis ha ett ekonomiskt ansvar för sitt kyrkoantikvariska åtagande, alla medborgare har ett ansvar för de kulturskatter yrkan har i sin ägo.

Nu på söndag 20 september är det kyrkoval, där du som fyllt 16 år och är medlem i Svenska kyrkan har möjlighet att avge din röst för att påverka verksamheten och förhållningssättet i Svenska kyrkan de kommande fyra åren på församlings-, stift- och riksnivå de kommande fyra åren.

Vi som är förtroendevalda har ansvar för att det ges goda förutsättningar för bra verksamhet i församlingarna att sköta det organisatoriska på församlings-, stift och nationell nivå.

Det som skiljer de olika nomineringsgrupperna syns mer tydligt på stift- och kyrkomötesnivå. Till exempel ska vi ha en rikstäckande kyrka, en kyrka för alla, människors lika värde, ett ekonomiskt utjämningssystem, vigselrätten.

Inom Centerpartiet har vi ånyo beslutat för att gå ut med partibeteckningen i detta val. Är man centerpartist i alla samhällsfrågor så är man det även i kyrkofrågor och Centerpartiet har en grundmurad positiv syn på kyrkans verksamhet och dess närvaro i samhället. Det är svårt att tänka sig att man är politisk aktiv i alla andra sammanhang men i kyrkofrågor blir man opolitisk, lyser inte den politiska grundsynen även igenom i kyrkofrågor?

Bland de frågor jag har för avsikt att verka för är bibehållen vigselrätt, frågan om äktenskap mellan samkönade får inte bli lika inflammerad som kvinnoprästfrågan. Det har inte kyrkan råd med i en tid med sjunkande medlemstal. Den frågan måste kyrkostyrelsen och läronämnden gemensamt lösa på ett för alla parter tillfredsställande sätt.

Jag är emot att de fasta tillgångarna som jord och skog avyttras och omvandlas till aktier och andra räntebärande papper, fasta tillångar har ett bestående värde även om avkastningen inte alla gånger är den högsta, även församlingarna bör kanske tänka sig för innan man avyttrar sina prästgårdar.

Det är också en självklarhet att man ska vara kyrkobokförd i den församling där man bor och så är inte fallet för alla nomineringsgrupper.

Tvångsvisa sammanslagningar av församlingar bör i möjligaste mån undvikas om församlingarna har en god och stabil ekonomi och behovet av förtroendevalda är tillräckligt. Det finns möjligheter för små församlingar att fortsättningsvis vara självständiga om kravet på en huvudgudstjänst per vecka modifieras, om församlingen för övrigt är levande.

Staten bör även fortsättningsvis ha ett ekonomiskt ansvar för sitt kyrkoantikvariska åtagande, alla medborgare har ett ansvar för de kulturskatter yrkan har i sin ägo.

Åke Löfstrand (C)

Delsbo

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel