Annons
Vidare till helahalsingland.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

"Ett måste att satsa på språkresor"

Nästan en miljon kronor har avsatts till språkresor för niondeklassare som läser tyska, spanska eller franska.
Barn- och utbildningsnämndens ordförande Sven-Erik Lindestam (S), ser beslutet som ett måste.

I fredags berättade tidningen att barn- och utbildningsnämnden anslagit 900 000 kronor under tre år så att niondeklassarna som läser språk ska kunna komma i väg utomlands för att förbättra språket ytterligare. En del av pengarna ska dessutom användas till tågluffarkort åt deras lärare.

Redan nu står det dock klart att om alla språkelever reser utomlands under 2010 kommer bara det att kosta 1,2 miljoner kronor.

Frågan är, kommer kommunen att ha råd med detta?

- Jag skulle nog snarare vilja påstå att vi inte har råd att låta bli. Jag tror att både Sverige och Söderhamn måste jobba för att eleverna blir ännu duktigare på språk. Ska man ha någon chans på arbetsmarknaden framöver krävs det att man har bra språkkunskaper, säger barn- och utbildningsnämndens ordförande Sven-Erik Lindestam.

Ett av kraven för att få pengar av kommunen är att språkklassen under en längre tid samarbetat med en skola i det land man vill resa till och att läraren gör en ekonomisk kalkyl och ett program för resan.

Men redan i vår står det klart att två klasser, en från Bergvik, den andra från Vågbro, kommer att få åka på en skattefinansierad klassresa.

Anledningen är att de redan tidigare har planerat resor och samlat pengar i hemmen. Nu får de istället 5 000 kronor per elev för att komma iväg utomlands.

Kan inte detta komma att upplevas som orättvist bland eleverna?

- Visst kan det väl bli sådana diskussioner. Men allting kan inte vara lika för alla, ibland måste vi tillåta några att gå före. Det här är ju första året, i slutändan kommer ju alla att erbjudas samma möjlighet, säger Sven-Erik Lindestam.

Det var en enig nämnd som fattade beslutet, själva upplägget är det däremot förvaltningen som sköter.