Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Ett mål – utbildning för alla

/

Förra veckan började årets största idrottsliga fest. Fotbolls-VM. Trots att Sverige inte deltar är fotboll ämnet på allas läppar (åtminstone näst efter ett visst svenskt bröllop).

Annons

Årets mästerskap är det första som spelas i Afrika, närmare bestämt i Sydafrika. Och det är inte bara värdkontinenten som är en nyhet, i år kommer det även vara första gången som ett toppmöte hålls i samband med ett fotbolls-VM. När världens blickar är riktade mot Kapstaden för VM:s finalmatcher så anordnas där även The 1 GOAL Education Summit.

72 miljoner barn i världen saknar i dagsläget möjlighet att gå i grundskolan. 72 miljoner barn är redan från början dömda till en livslång kamp mot fattigdomen.

I utvecklingsländerna är det 14 procent av alla tjejer mellan 15-24 år och nio procent av alla killar i samma ålder som inte kan läsa och skriva. Antalet vuxna analfabeter är ännu större.

En världsomspännande kampanj har under devisen Ett mål – utbildning för alla, fått supportrar bland de största fotbollsstjärnorna: Cristiano Ronaldo, Thierry Henry, Alessandro del Piero och många många fler. Eftersom FIFA är med på tåget kan fotbollens enorma marknadsföringspotential utnyttjas för ett gott syfte.

I några av de filmer som kampanjen lagt upp på Youtube kan man se fotbollsstjärnorna tillsammans med skådespelare, artister och andra prata om att låta detta historiska fotbolls-VM bli historiskt på fler än ett sätt genom att lämna ett rejält arv efter sig.

Det arvet skulle då vara att sätta press på världens ledare att ge alla barn en verklig möjlighet att gå i skolan. Om det inte kan leva upp till detta bör ledarna i fråga få gult kort tills vidare.

År 2000 så beslutade FN om att anta de så kallade millenniemålen för att bekämpa fattigdomen till 2015. Ett av målen var att alla pojkar och flickor skulle fullgöra en grundskoleutbildning år 2015 .

Och det har gått framåt sedan dess. 40 miljoner fler barn går i skolan nu jämfört med 2000. Men ändå går det inte tillräckligt fort – mer resurser behövs.

Om det fortsätter i samma takt så kommer över 50 miljoner barn fortfarande att sakna möjlighet att gå i skolan 2015. Eller för att säga det med andra ord: det blir (minst) en förlorad generation till.

Visst lämnar svenska skolor en del att önska i form av klasstorlekar, resurser och lokaler. Men i en global jämförelse ligger vi långt före. Ingen i Sverige skulle komma på tanken att ifrågasätta alla barns rätt till en kostnadsfri utbildning av god kvalitet. Det är en av de många saker vi tar för givna.

Kostnadsfri utbildning är det effektivaste vapnet för att bekämpa fattigdom, då det ger eleverna verktyg för att hjälpa sig själva. Att gå i skolan är så mycket mer än att lära sig läsa, räkna och skriva.

Utbildning för alla bidrar till en stärkt demokratiutveckling och genom att utbildningen ger kunskap om hälsa, hygien, sjukdomar och rättigheter så kan det få många positiva sidoeffekter. Man kan fortsätta uppräkningen eller bara konstatera att utbildning är en av få investeringar som aldrig kan devalveras.

Målet måste därför vara ett enda; utbildning för alla.

Mer läsning

Annons