Annons
Vidare till helahalsingland.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Ett livsöde som berör

Hallå där, Marga Pettersson, Teater Magnolia, som i kväll, onsdag 26 februari, spelar rollen som fånge W 189 68 Deasy, Annika Östberg, i Årskogen, Gnarp.

Annika Östberg, som numera bor i Hälsingland, dömdes till livstids fängelse i amerikanskt fängelse för mord som hennes pojkvän begick. Hur blev hennes livsöde teater?

– Jag drabbades av hennes öde och skrev ett brev till henne. Föreställningen bygger på vår 15-åriga brevväxling och hade premiär den 29 januari 2008. Då satt hon fortfarande i fängelse och hennes framtid var oviss.

Det är ett gripande livsöde du berättar om?

– Ja, och berättelsen har djupnat allteftersom. Jag har åkt runt och spelat pjäsen i drygt sex år nu. Jag berättar om hennes barndom och uppväxt, hur hon tog droger och prostituerade sig för att försörja sig och pojkvännen. Det finns många tragiska ögonblick, som när hennes femtonårige son omkom i en trafikolycka medan hon satt i sin cell.

Hur förändrades pjäsen när hon sedan frigavs efter nästan 30 år i fängelse?

– Under en period berättade jag senaste nytt om henne, men nu när hon själv har skrivit böcker och berättar om sitt liv har jag släppt hennes nu, jag vet att hon har det bra, och koncentrerat mig på hennes tidigare liv med drogproblem och dödsstraffet. En stor skillnad från tidigare är ju att publiken slipper att vara nervös för hur det ska gå. Hon berättar ju själv så bra om sin livsåskådning och om försoning.

Har Annika Östberg sett din föreställning?

– Ja, hon såg den när jag spelade i Eskilstuna en gång medan hon vistades på ett hem där. Hon har ju godkänt manus och musik men det var omtumlande för oss båda när hon satt i publiken.

Vad hoppas du publiken som kommer till Årskogslokalen får med sig hem efter föreställningen?

– Jag hoppas att de är nyfikna och tar till sig Annika Östbergs resa, att de kopplar ihop orsak och verkan i det som hänt i Annikas liv.