Annons
Vidare till helahalsingland.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Ett litet steg mot fiskeparadis

Ljusnans mynning ska göras fisk- och fiskevänligare. Miljödomstolen ger klartecken inför miljonsatsning som ska locka såväl sportfiskare som turister – och ädelfisk.

I mitten av nästa vecka startar arbetena med att göra Ljusnans mynning mera tillgänglig för både sällsynta fiskar och svårfångade fisketurister. Miljödomstolen i Östersund har gett klartecken.

De åtgärder som Miljödomstolen gett sitt tillstånd till innefattar muddring i Sundet av 600 kubikmeter muddermassor. En kanal med kulvert ska dras genom Notholmen. Området ska snyggas upp med bortrensning av vegetation. Fisken ska få det trivsammare med utläggning av stenar och iordningsställande av lekbottnar.

- Det här är ett led i projekt Söderhamns fiskeutveckling, kostnadsberäknat till två miljoner kronor, säger fiskeutvecklare Janne Lundstedt.

Alla inblandade parter har ställt sig gynnsamma till projektet som anses skapa bättre förutsättningar för både sportfisket och ädelfisk som lax och havsöring. Även sällsynta arter som sik och harr kan komma att lockas till Ljusnans vatten.

Villkoret för tillståndet är att grumlingen av vattnet blir så liten som möjligt och att fiskodlingen i Ljusnefors kraftverk inte störs.