Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Ett litet men spännande val

Annons

EU-valet är långtifrån ospännande. Det finns gott om spännande politiker att rösta på. Det borde vara möjligt för varje intresserad väljare att hitta just sin kandidat.

Feministiskt Initiativ går minst sagt dåligt i opinionsundersökningarna. Förra veckan presenterade Expressen en Demoskopundersökning som gav FI en (1) procent av rösterna. Men toppkandidaten Gudrun Schyman kan överraska. Nyligen såg jag henne i aktion på ett möte om jämställdhet. Det var minst etthundra kvinnor i publiken. Efter sitt engagerade och valrörelsespeedade agitationstal fick Schyman applådåskor av det slag som bara stora soloartister får. Christian Engström står överst på uppstickaren Piratpartiets vallista. Jag såg honom i SvT: s Agenda för ett par veckor sedan. Han överraskade positivt på mig. Jag fick lägga några av mina fördomar om Piraterna på hyllan. Deras appell för ett ”fritt Internet” borde kunna attrahera många väljare. I Expressens Demoskop kniper PP fem procent och skulle därmed få in en fot i parlamentet. Marit Paulsen gör comeback för Folkpartiet i årets valrörelse. Ännu syns ingen ”Marit-effekt” i opinionen. FP står och stampar på sex procent. Marit Paulsen borde kunna locka fler väljare. Inte som valet 1999 kanske; då drog Paulsen in nästan fjorton procent av rösterna till Folkpartiet. Hon är driftig, erfaren och bondslug – vilket inte är ett skällsord för en person som bor på en skogsfastighet i Yttermalung. När hon inte bor i husvagn med sin man Sture förstås.

Miljöpartiets Carl Schlyter har vuxit på sig. Han toppar listan för sitt parti med den äran. Tillsammans med S-kandidaten Åsa Westlund torde Schlyter vara huvudkandidaten för alla dem som anser att miljö- och klimatfrågor är EU: s viktigaste arbetsfält.

Utöver kampen mellan alla spännande kandidater innebär EU-valet också ett slags flugviktstitelmatch mellan Socialdemokraterna och Moderaterna. Årets val är ett spännande test inför tungviktsmötet i september nästa år. I Expressens Demoskopundersökning är det jämnt skägg mellan partierna. S landar på 32 procent medan M får 31 procent.

Det är mycket gnöl om att så ”få” kommer att rösta i EU-valet. Jämfört med ett vanligt val är förstås ett valdeltagande på 35-40 procent inte särskilt högt. Men valen går inte att jämföra. Moderaternas Per Schlingmann har givit en pedagogisk förklaring till varför det är som det är. I ett vanligt val ställer M upp med cirka niotusen kandidater. I EU-valet har partiet 41 kandidater.

EU-valet är ett litet val. Så är det bara.

Politisk redaktör för Folkbladet (s)

Mer läsning

Annons