Annons
Vidare till helahalsingland.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Ett litet Marrakesh i Bollnäs

Den ideella föreningen Lokomotiv får sannolikt bidrag för att en basar – "ett Marrakech i miniformat" – på SJ-området.

I sommar kommer ytterligare en verksamhet till den kommunägda delen av gamla SJ-området i Bollnäs.

Sammanlagt sex lördagar med start den 28 juni, kommer projektet Bollnäs Bazaar – en multikulturell marknadsplats – att slå upp portarna i en lokal i anslutning till det äldsta lokstallet på området, som sedan försommaren i fjol inhyser fotogalleri och glasblåsare.

Bakom det nya projektet Bollnäs Bazaar står den ideella föreningen Lokomotiv, med Anna Alverhag och Johanna Syrén i spetsen.

– Vi vill skapa en mötesplats för invandrare och svenskar, med mat, hantverk och musik, säger Anna Alverhag. Det ska inte bli en loppis – tänk mer som en marknad i Marrakech, med fokus på möten och kultur.

Planen är att etablera en marknadsplats för småföretagare, invandrarföreningar, övriga föreningar och privatpersoner – i en mix som gynnar integration.

Kommunledningen är med på noterna och vill sponsra projektet med 250 000 kronor till projektledning, marknadsföring och skapandet av en flerspråkig hemsida.

Kommunstyrelsens arbetsutskott föreslog på torsdagen att kommunstyrelsen ska besluta om bidraget vid sitt sammanträde den 6 mars.

– Integration står högt på dagordningen – och det här en bra idé som vi stöder, säger kommunalrådet Marie Centerwall (S).

Hon hoppas att projektet ska bli startskott för ytterligare verksamheter och kan leda till att nya företag startas – både på och utanför SJ-området – och att basaren ska bli en turistmagnet som lockar fler besökare till området under sommaren.

– Det känns bra att bo i en kommun som tror på det här. Vi vill skapa en ny, villkorslös mötesplats för alla människor, säger Johanna Syrén.