Annons
Vidare till helahalsingland.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Ett kulturarvsår för Gävleborgs län

När det kommer till kulturarv sticker vi i Sverige ut. Svenskarna ägnar sig åt kulturarvet i betydligt högre grad än Europas befolkning i genomsnitt. Det gäller även i Gävleborgs län, skriver artikelförfattarna.

Kulturarvet är viktigt som källa för kunskap, bildning och upplevelser. Genom att relatera till spåren som format vårt samhälle skapar vi perspektiv på vilka vi är och det samhälle vi lever i. Inom hela EU uppmärksammas nu den potential kulturarvet har för att skapa ökad förståelse mellan människor. EU har därför utsett 2018 till Europaåret för kulturarv, i Sverige samordnat av Riksantikvarieämbetet.

Inför året lät EU-kommissionen göra en undersökning av européernas förhållande till kulturarv.

Den visar att Sverige inte är landet lagom. Här ägnar vi oss dubbelt så ofta som Europas genomsnitt åt kulturarvet. När Riksantikvarieämbetet tillsammans med SCB undersökte hur viktiga historiska platser är för människor i Sverige visade det sig att människor, oavsett bakgrund, i hög utsträckning är intresserade av att lära sig mer om historiska platser i sitt närområde.

En betydande del av arbetet med att bevara och tillgängliggöra kulturarvet utförs av frivilliga, inte minst inom hembygdsrörelsen. Ur den senaste årsstatistik kan man utläsa att länets omkring 70 hembygdsföreningar anordnat publika arrangemang med sammanlagt 150 000 besökare under 2017. En imponerande verksamhet. Allra mest brukar ske på Kulturarvsdagen den 7–9 september.

Sveriges kulturarv är också en del av det globala kulturarvet. I Sverige har Unesco utsett 15 världsarv som vi åtagit oss att för all framtid förvalta och förmedla, liksom sju arkiv och dokument listade som världsminnen: arv av vetenskap, arkitektur, ekonomi, tillverkning, kommunikationer och natur. Gävleborg kan ståta med världsarvet Hälsingegårdarna där Göteborgs universitet just nu genomför ett forskningsprojekt för att öka kunskapen om färger, ytbehandlingarna och underlagen i Hälsingegårdarnas inredning och textilier för att förstå dåtidens råvaruhandel och materialtillgång.

Region Gävleborg har med långsiktigt perspektiv under Europaåret sjösatt Kultarv 2018 med, bland mycket annat, fokus på lokala berättar- och mattraditioner. Kulturarvsåret, som är en treårig satsning, innehåller också ett VR-projekt som möjliggör att virtuellt lära sig spela folkmusik och besöka världsarvet Hälsingegården Fågelsjö gammelgård.

Vi hoppas att alla tar chansen att utforska och själva bidra till det rika kulturarvet under Europaåret för kulturarv 2018.

Lars Amréus

riksantikvarie

Mats Djurberg

generalsekreterare Svenska Unescorådet

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel