Annons
Vidare till helahalsingland.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Ett kompisband med tunga cv:s

Medlemmar från både Van Halen och Red Hot Chili Peppers. Men Sverigeaktuella Chickenfoot vill inte kallas supergrupp.

- Det låter så fabricerat, säger sångaren Sammy Hagar.

Vid tiden för intervjun befinner sig 61-årige Sammy Hagar i sin bostad i San Francisco, men han skulle lika gärna kunna vara i Baja, Mexiko.
- Jag kom dit första gången 1981 och blev kär direkt. Jag älskar folket, maten och tequilan.
- Nu äger jag ett hus där, och åker dit så fort jag har några dagars ledigt. Det är förmodligen raka motsatsen till Sverige, öken och 25 grader varmt i vattnet, skrockar han.

i Mexiko som grunderna till hans nya grupp Chickenfoot lades. Den före detta Van Halen-sångaren gjorde i vanlig ordning ett sologig på sitt lokala stammisställe, när Red Hot Chili Peppers-trummisen Chad Smith tittade förbi.
- Han har också hus i Baja, men vi kände inte varann då. Jag frågade om han ville vara med och lira och sen dess har vi gjort det fem-tio gånger per år.
En kväll bjöd Sammy Hagar in sin gamle bandkollega Michael Anthony, och inte långt senare tillfrågades gitarrvirtuosen Joe Satriani. Konstellationen visade sig vara fruktbar.
- Första gången vi skulle göra musik ihop skrev vi sju låtar, det var lätt som en plätt. Vi har så mycket gemensamt, har alltid spelat i rock'n'roll-band, turnerat och lyssnat på samma saker.

samtliga medlemmar har cv:s som väger rejält tungt i rockvärlden vägrar Sammy Hagar att använda beteckningen "supergrupp" på Chickenfoot.
- Det låter som ett band som skivbolaget satt ihop, något fabricerat. Vi blev till för att vi gillar varandra, både som kompisar och yrkesmän, säger han och tillägger:
- Man skulle kunna samla fyra grymma musiker från olika band, men det blir inte nödvändigtvis en bra grupp. Vi har haft kemin från första stund, det vi gör känns levande.

nysläppta debutskivan som en blandning av Van Halen och Red Hot Chili Peppers. Så många låtar från medlemmarnas gamla band blir det dock inte på Rockweekend i Kilafors, även om Chickenfoot har planerat att spela covers utöver sitt eget material.
- Folk lär bli förvånade över vilka, skrattar Sammy Hagar.
Hur skiljer sig Chickenfoot från Van Halen?
- I Van Halen gillade vi inte varandra och det märktes så tydligt. Vi tog aldrig med oss någon kärlek till scenen, det fanns ingen kemi.
- Och helt ärligt så är Chickenfoot ett mycket bättre band än Van Halen. Vi tillåter oss att spela precis vad vi vill, ingen behöver hålla tillbaka.