Annons
Vidare till helahalsingland.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Ett hyllningstal till socialismen

Malcom Gladwells ambitioner med boken Outliers –The Story of Success är onekligen höga. Han vill genom Outliers omdefiniera vår syn på framgång.

Outliers –The Story of Success är på många sätt fantastisk. Och kan bäst beskrivas som en ode till socialismen. Även om författaren förmodligen inte själv skulle definierar sina slutsatser på detta vis. Men det är vad de är. Ett hyllningstal till socialismen.

För vad Gladwell konstaterar är att vi måste ersätta det lapptäcke av tur och godtyckliga fördelar som tillfaller ett lyckligt fåtal med ett samhälle som förser alla medborgare möjligheten att lyckas.

I alla fall om ambitionen är att varje individ skall kunna realisera sin potential och de med förutsättningar att bli framgångsrika faktiskt skall kunna bli det. Samhället Gladwell talar om finns egentligen redan i form av stater som Sverige där jämlikhet varit ledstjärnan i samhällsbygget. Men inte heller Sverige är fullkomligt.

Även vi har misslyckats med att skapa ett samhälle där klassbakgrund, kön och etnicitet inte styr vår framtid.

Gladwell fråntar inte individen vare sig ansvar eller äran för framgångarna. Han konstaterar exempelvis frankt att samtliga som kan kalla sig för experter, virtuoser, professorer och framgångsrika advokater tvingats lägga minst 10 000 timmar av hårt arbete bakom sig för att nå framgång på respektive område.

Framgången är inte gratis. Framgångsrika människor arbetar extremt hårt, det är vad som leder till framgång. 10 000 timmar av arbete kräver naturligtvis både intresse och fallenhet för att orka med. Men också föräldrar som stöttar och en ekonomisk trygghet.

Intelligens och talang då? Krävs inte detta för att nå framgångar? Ja. Självfallet. Men smartast betyder inte per automatik mest framgångsrik konstaterar Gladwell. Även andra faktorer avgöra våra framgångar. Och det är faktorer som är starkt kopplade till kön, klass, etnicitet och samhällets konstruktion.

Gladwell nedmonterar effektivt mytbilden kring framgång. Den om att vi alla kan nå framgångar om vi bara arbetar nog hårt. Alla kan inte bli framgångsrika. Men långt många fler skulle kunna bli det än vad som är fallet i dag. Vilket inte handlar om individ utan om samhälle.

Varje samhälle bygger myter kring framgången. Vi luras att tro att framgång är något som kommer till oss bara vi arbetar nog hårt, att det bara handlar om oss, om våra prestationer, våra ambitioner och vår egen kamp för att nå framgång.

Men framgångsmyter som The American Dream är inget annat än kvalificerat skitsnack. En kollektiv lögn som håller massorna i schack. Uppdiktade för att samhällets misslyckanden skall kunna läggas över på individen.

För är våra framgångar bara beroende av våra egna insatser och intelligens kommer heller aldrig samhällsstrukturerna som håller tillbaka individen tvingas nedmonteras och samhället omstruktureras.

Är våra framgångar endast våra egna betyder detta per automatik att även våra misslyckanden är just detta. Våra egna.

Vilket är en behaglig, men ytterst förljugen beskrivning av vad framgång, men även misslyckande är.