Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Ett hot eller en möjlighet?

Att sommaren går mot sitt slut innebär inte bara att hösten nalkas. Det innebär också att sommarlovet är över och det är dags att vända åter till skolan. För en del barn är det de absolut första dagarna i skolan. För andra kanske det är början på det sista skolåret, innan det är dags för nästa steg på utbildningsstegen.

Annons

Det är en viktig tid som våra barn tillbringar i skolan. Det är här som de hämtar grunden och får den kunskap som sedan ska hjälpa dem genom livet och möjliggöra att de får ett jobb eller kan driva företag så att de kan försörja sig.

Oavsett var man som elev befinner sig i skolsystemet är det viktigt att man får möjlighet till en god utbildning. Men också att det finns en valfrihet för elever och föräldrar så att de exempelvis via aktiva val kan påverka och ställa kvalitetskrav på utbildningen.

Därför är det intressant att ta del av kommunpolitikernas svar här nedanför gällande deras syn på friskolor. Är friskolorna ett hot eller en möjlighet?

Frågan kan tyckas lite väl kategorisk.

Men studerar man svaren så blir det tydligt att de borgerliga partiernas representanter generellt sett ser friskolorna som en möjlighet. Medan framför allt Vänsterpartiet men också Socialdemokraterna i första hand tycks se dem som ett hot.

Det här är förvisso inte något som överraskar. Det ligger väl i linje med hur de vänsterorienterade partierna brukar vilja diktera villkor och förutsättningar för kommunmedborgarna. Medan de borgerliga partierna vill se en större grad av valfrihet och självbestämmande.

Den kommunalt styrda skolan blir inte bättre av att kommunen motarbetar etableringen av friskolor. Däremot finns det mycket som talar för friskoleetableringar även höjer kvalitén inom den kommunalt styrda skolan.

Mer läsning

Annons