Annons
Vidare till helahalsingland.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Ett historiskt vägval

Vindkraftsproduktionen i Gävleborg har trettiosexdubblats sedan 2010, enligt ny statistik från Energimyndigheten, konstaterar debattörerna som oroas över att allianspartier hotar utvecklingen.

Denna positiva utveckling hotas om allianspartierna värnar mer om kärnkraft än om den förnybara elproduktionen. Sverige står nu inför ett historiskt vägval. Ska vi göra som övriga världen och satsa på energieffektivisering och modern förnybar elproduktion, främst sol- och vindkraft? Eller ska vi fortsätta värna om den ohållbara och kostsamma kärnkraften?

De stora elbolagen lobbar intensivt för att ta bort effektskatten för kärnkraft. De vill också kraftigt begränsa den förnybara elproduktionen som pressar ner elpriset och gör deras kärnkraft mindre lönsam. Inför Energikommissionens förhandlingar är regeringens mål ett 100 procent förnybart elsystem i Sverige om 20 år, alltså år 2036, medan Västerpartiet och Centerpartiet vill ha ett helt förnybart energisystem år 2040 och Kristdemokraterna vill ha det på sikt.

Matematiken är enkel: Vill man, som Centerpartiet, ersätta all kärnkraft till år 2040, och samtidigt behålla den nuvarande elexporten till våra grannländer, måste det byggas ut 50 TWh förnybar elproduktion under perioden 2021–2040. Med en jämn ökningstakt, 2,5 TWh om året, blir den nya ambitionsnivån för förnybar el 25 TWh mellan 2021 och 2030. Det är precis denna nivå som regeringen och Vänsterpartiet har föreslagit. Det är inte ambitiöst, utan något lägre än under alliansregeringens senaste mandatperiod, då den förnybara elproduktionen byggdes ut med i genomsnitt 2,58 TWh per år. Ändå tvekar allianspartierna, främst Liberalerna som vill avskaffa stödet till förnybar elproduktion efter 2020.

Vi har nu genomfört en enkät till Centerpartiets kommun-, landstings- och riksdagspolitiker. Av de 478 centerpartister som svarat på enkäten vill 79 procent att Centerpartiet ska kräva minst 25 TWh förnybar elproduktion mellan 2021 och 2030 inom ramen för det så kallade elcertifikatsystemet. Bara sju procent motsätter sig detta. Sverige bör satsa på energieffektivisering och förnybart. Det möjliggör en ordnad utfasning av kärnkraften, ger oss exportintäkter och kan göra Sverige till ett av världens första länder med ett helt förnybart elsystem. Det har vi inte råd att avstå från, varken nationellt eller i Gävleborg.

Stefan Henningsson

klimat- och energiexpert, Världsnaturfonden WWF

Linda Burenius Magnusson

head of public affairs, vindkraftsbolaget OX2

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel