Annons
Vidare till helahalsingland.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Ett historiskt stort ras för S

I går kom den första opinionsundersökningen som visar precis det väntade. Socialdemokraterna tappar i väljaropinionen.
Och det är uppenbart till allra största delen en följd av den senaste tidens negativa publicitet kring partiledaren Håkan Juholt och hans olika tillkortakommanden.

Det som kan tyckas anmärkningsvärt är storleken i det tapp som Socialdemokraterna uppvisar till följd av det bristande förtroendet för Juholt. Även om det i sig kanske inte heller är särskilt överraskande.

Socialdemokraterna tappar i den senaste opinionsundersökningen från Sifo – som alltså var den som publicerades i går – endast 1,5 procentenheter jämfört med förra mätningen och får totalt stöd av precis över 30 procent. Men mätningen är gjord över två veckor, och skillnaden mellan de båda veckorna är anmärkningsvärt stor.

Fram till och med den 6 oktober – dagen förre det att Aftonbladet som första tidning rapporterade om Juholts hyresersättning – hade S stöd av 35 procent av dem som fram till dess svarat i opinionsundersökningen. Bland dem som från den 7 oktober och en vecka framåt svarade på frågan vilket parti som det skulle röstade var stödet för S endast 26,9 procent.

Det är ett tapp på 8,1 procentenheter. Ett historiskt stort ras.

Det finns förvisso en hel del osäkerheter inbyggda i att göra en sådan jämförelse. Det statistiska underlaget är litet och man ska akta sig för att dra alltför säkra slutsatser. Tendensen är emellertid väldigt tydlig.

Det riktigt allvarliga för Socialdemokraterna är ändå inte det kortsiktiga raset, utan vilken effekt som Juholtaffären har på lite längre sikt.

Om detta vet vi i dagsläget väldigt lite. Men två statsvetare som har tittat på vilka opinionseffekter som tidigare politiska skandaler har haft är Mikael Persson och Anders Sundell vid Statsvetenskapliga institutionen vid Göteborgs universitet.

De har studerat 16 av de största politiska skandalerna sedan 1970-talet – IB-affären, Geijeraffären, Telubaffären, Raineraffären, Harvardaffären, Ebbe Carlsson-affären, Tobleroneaffären, Freivaldsaffären, Valstugeskandalen, Gudrun Schymans skattefusk, Egyptenavvisningarna, Tsunamiaffären, Stängningen av Sverigedemokraternas webbplatser, Dataintrångsskandalen 2006, ministeraffären vid tillsättandet av regeringen Reinfeldt 2006 och Littorinaffären 2010.

Persson och Sundell har funnit två huvudsakliga mönster. För det första att det finns en negativ effekt av skandaler på partiets stöd i opinionen, men att effekten är kortvarig.

För det andra att den negativa effekten av skandaler har ökat i styrka över tid.

Utifrån denna forskning skulle man alltså kunna dra slutsatsen att vi inte kommer att få någon långvarig minskning i stödet för Socialdemokraterna till följd av den här Juholtaffären. Fast riktigt så enkelt är det ändå inte.

För de flesta av de affärer och skandaler som har undersökts av forskarna har slutat med att huvudpersonen har lämnat sitt uppdrag. Vilket med stor sannolikhet kan förklara varför stödet i opinionen åter har vänt uppåt efter en tid.

I det här fallet har Håkan Juholt bestämt sig för att sitta kvar. Därmed är risken påtaglig att Socialdemokraterna kommer att drabbas negativt i väljaropinionen under betydligt längre tid än om Juholt hade valt att kliva av.

För att undvika att partiledaren åter blir ett sänke för Socialdemokraterna måste Håkan Juholt bygga upp sitt raserade förtroende, både hos medlemmar och hos väljare. Det kommer att bli allt annat än enkelt.

Två strategier har redan presenterats för hur det ska gå till. Dels ska Juholt resa ut i landet för att möta de medlemmar och väljare som nu har tappat förtroendet för honom.

Och dels ska Juholt stärka sin stab med duktiga nyckelspelare, bland annat ska han låta sig coachas av förra partiledaren Ingvar Carlsson.

Det här är säkert rätt. Men långt ifrån tillräckligt. Dessutom finns det en hel del som tyder på att det inte främst är staben runt Juholt som det är fel på. Utan Juholt själv.

Kring detta får vi anledning att återkomma.