Annons
Vidare till helahalsingland.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Ett hinder för anställning

De små företagen är Sveriges jobbskapare. Fyra av fem nya jobb de senaste 20 åren har tillkommit i små och nya företag. Det senaste halvåret har konjunkturen förbättrats.

De små företagen ser expansionsmöjligheter och vill dessutom växa. Hela 67 procent av företagen i Gävleborg ser nu expansionsutsikter. Av dessa kan eller vill inte alla växa sysselsättningsmässigt, men omkring hälften uppger att de vill öka antalet anställda. I länet finns 4 839 företag med 1–49 anställda (utöver ägaren). Vilken potential för fler jobb, lägre arbetslöshet och bättre välfärd!

Ett av de stora hindren för att företagen ska våga och vilja nyanställa är sjuklöneansvaret. Att behöva betala sjuklön under två veckor är dyrt, det är svårt att planera för och – inte minst – det är orättvist att företagen får stå för sjukdomskostnader som inte på något sätt hänger samman med arbetsmiljön. Exempelvis om man skadar sig vid korpfotboll. Det finns visserligen ett högkostnadsskydd, men det träder först in på så höga nivåer att alltför många småföretag fått stora problem långt dessförinnan.

Regeringen har lovat att skyndsamt utreda om småföretagens sjuklönekostnader kan sänkas, bland annat genom att undersöka hur konstruktionen av högkostnadsskyddet kan utvecklas. Det är bra att regeringen uppmärksammar problemen. Det är också bra att man ser över hela sjuklöneansvaret och inte bara tittar på den andra sjuklöneveckan som varit i fokus i den politiska diskussionen. Den helt övervägande andelen av sjukskrivningarna är kortare än en vecka, så att bara ta bort den andra veckan är mest ett slag i luften.

Det är dock oerhört viktigt att man inte finansierar ett slopande med en generell höjning av arbetsgivargivaravgifterna. Det skulle kraftigt missgynna små företag som generellt sett har betydligt lägre sjukfrånvaro än storföretag och offentlig sektor.

Regeringens löfte kom i samband med budgetpropositionen i höstas. Nu snart ett halvår senare har fortfarande inget hänt. Den fråga man måste ställa sig är hur många tusentals jobb som inte blir verklighet i Sverige och i Gävleborgs län på grund av politikernas ovilja och långsamhet att ta bort sjuklöneansvaret för de ägarledda företagen.

Elisabeth Thand Ringqvist

vd Företagarna

Thomas Wanke

regionchef Företagarna

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel