Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Ett helt liv inom rallyn, men inte en meter vid ratten

 
Vinterveckan 2017
Visa alla artiklar

I 50 år har Frasse Berg varit djupt engagerad i motorsporten. Men han har aldrig kört en meter på tävling.
Under SM-veckan har han ansvar för att allt klaffar när 170 rallybilar ska sladda i mål.

Annons

Två av tävlingarna under SM-veckan körs en bit utanför centrum, på Helsinge motorstadion: SM i rally och i rallycross.

Motorklubben SMK Söderhamn står som värd, och tävlingsansvariga Frasse Berg har redan jobbat med förberedelserna i ett år. I november började det praktiska arbetet, och sedan dess har han jobbat heltid.Det är Frasse som har huvudansvar för att allt fungerar under de två tävlingsdagarna, med 170 startande bilar, ungefär lika många volontärer, elektricitet, hamburgare, toaletter, miljöhänsyn, nattgarage...

Den lilla snö som finns ska forslas ut för att valla in banan, det ska bestämmas var tv-kamerorna ska stå, byggas ställning till dem, och så måste nån fundera på hur 500 meter reklamtavlor ska stagas upp nu när det inte finns ordentligt med snö att skotta upp och luta dem mot. Och det är förstås Frasses jobb det med.

Läs också: Föreningslivet hårdsatsar inför SM-veckan: "Vi vill visa det bästa Söderhamn har att erbjuda"

– I praktiken är jag springschas och diversearbetare, säger Frasse Berg.

Han är projektledare, och under sig har han ett gäng som han känner sig trygg med. Han heter egentligen Hans-Eric, men det är nästan ingen som vet. Han har av oklar anledning kallats Frasse sedan han var så liten att han inte kunde se över kanten på ett köksbord.

Vinterrally ska köras med dubbdäck på is. Därför spolas vägarna som andra hockeyrinkar, med den skillnaden att här ska isen vara så tjock som möjligt. Det går i farter långt över hundra knyck, så ytan slits hårt.

Så fort det är kallt är Frasse och hans folk ute med två gamla tankbilar och lägger på mer vatten. Minusgrader har det mest varit på nätterna, så då får de jobba på nätterna.

I ett par månader har Frasse och hans kamrater spolat den ensliga grusvägen som går bakom järnvägen från Ljusne upp mot motorstadion, Gussivägen kallad. Det är en vanlig skogsbilväg, om än glest trafikerad.

– Man kan se att det är några som har kört där. En del av spåren går ner i diket, säger Frasse med ett litet fniss. Isen är nu 6-7 centimeter tjock på Gussivägen, enligt Frasses borrprov.

Han är nöjd med sträckan, det är lagom blandning av fartiga raksträckor och krokiga bitar så att förarna får jobba lite.

– Och mot slutet är det en nedförsbacke före en nittiograderssväng in genom grindarna till stadion. Den blir fin, säger Frasse Berg.

Nu är han pensionerad från datorfirman där han jobbade, och tur är väl det. Annars hade det varit svårt att hinna med allt ideellt jobb, konstaterar han. Men under själva tävlingarna nästa lördag och söndag kommer han faktiskt att kunna unna sig att vara publik. Då ska allt rulla på av sig själv. Frasse är inte orolig. Han har varit med förr.

Läs mer: Ett steg framåt för motorstadion

Motorsport har varit hans passion så länge han kan minnas. Han har varit aktiv i SMK Söderhamn sedan han var 18. Det var 1967. På klubben umgicks han med kompisar och blev uppfostrad av gammelgubbarna. Som väl då var 50-60 år, tänker han nu.

– De berättade hur roligt det var att tävla. Sen blev man kvar, konstaterar han.

Frasse var kartläsare och åkte med sin svåger i många år. Själv har han inte kört en meter på tävling.

– Tjusningen för mig är att sitta bredvid en förare som man litar på, och samspelet med honom. Känslan att susa fram mellan träna i 120 är underbar.

Rädd har han aldrig varit. På rally kommer inga mötande bilar, till skillnad från på E4, där han är mer rädd.

Läs mer: Full fart från skidor till bil – nu är Mattias redo att försvara SM-titeln

Frasse räknar med en publiksiffra på över 4 000 personer under SM.

– Blir det mindre blir jag besviken. Det är en riktig höjdare att Söderhamn har fått SM-veckan, det känns stort att vara en del av det.

Det bästa är att det hamnar lite ljus på sporter man knappt hört talas om, tycker han.

– Jag hoppas verkligen att jag hinner gå och kolla på rullstolsinnebandy, det tycker jag verkar helt underbart. Och styrkelyftet på Söderhamns teater!