Annons
Vidare till helahalsingland.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Ett grishuvud för mycket

Märkligt beslut från Kreab att sparka Markus Uvell efter ett krogbesök med en sverigedemokrat.

Sveriges största lobbyföretag Kreab sparkar sin Sverigechef Markus Uvell, tidigare VD på Timbro. För Kreab blev det ett restaurangbesök för mycket efter att Uvell käkat ett grishuvud tillsammans med Linus Bylund, riksdagsledamot för Sverigedemokraterna.

Tidigare skrev Dagens industri att Kreab fick Sverigedemokraterna att byta position i frågan om vinster i välfärden. I detta avslöjande pekades Markus Uvell ut som en nyckelfigur. Lobbyarbetet dementerades dock och Kreab tappade tre kunder.

Kreab menar att Uvell gick över en gräns när han umgicks med en sverigedemokrat i ett socialt sammanhang. Här visar sig en fortsatt beröringsskräck inför Sverigedemokraterna. Det är okej om lobbyföretagets medarbetare försöker påverka partiet, men man får inte umgås privat med dess företrädare.

Samma princip kan omöjlig användas gentemot övriga riksdagspartier. Kreabs fester är välbesökta av partitoppar från alla möjliga partier. När Kreab bjuder in andra politiker till fest finns ingen så kallad professionell rågång mellan jobb och privat. Den rågången ska heller inte behövas eftersom det vittnar om en omodern syn på arbete ifall man tror att privata relationer förstör för förmågan att fatta kloka beslut.

Kreabs anställda skulle dessutom tvingas till social isolering ifall man inte fick kröka eller käka middag med partiföreträdare. Till exempel har relationen mellan Kreab och Moderaterna länge varit solid. I stället handlar det om Sverigedemokraterna som enskilt parti och inte principen om en professionell rågång.

Att Markus Uvell får lämna sitt jobb är därför ett intressant exempel att peka på i hur svensk politik är omogen att hantera Sverigedemokraternas intåg. I varje intervju har Uvell förklarat att han och Bylund inte har samma åsikter. En passus som egentligen inte ska behöva nämnas. Men det nämns ändå, troligtvis eftersom en politisk sammankoppling mellan Uvell och Sverigedemokraterna skulle vara förödande för hans karriär.

En isolering av SD gagnar inte politisk stabilitet och förutsebarhet. Företag och intresseorganisationer har ett naturligt intresse av att föra dialog kring sina frågor. En politisk kultur där Sverigedemokraterna ses som social paria skapar ett svart hål i svensk politik.

När SD isoleras gagnas inte den politiska stabiliteten och förutsebarheten vid politiska beslut. Alternativet till att inte samarbeta – eftersom man tycker olika – är inte att isolera ett parti eller dess företrädare. Nog måste det kunna finnas plats för en rimlig medelväg där vi kan existera i samma samhälle trots olika åsikter, hur hemskt de än må vara.