Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Ett gammalt budskap för en äldre publik

/

Vad har äldreboenden i Bollnäs gemensamt med EU-valet i juni?
Nästan ingenting. Men i torsdags var i alla fall Marita Ulvskog, Socialdemokraternas förstanamn på listan i EU-valet, och gjorde vårdpraktik på vårdhemmet Ängslunda i Arbrå.

Annons

Och pratade EU parlamentsval med medierna.

Hennes budskap var att den forna EU motståndaren nu har bytt taktik. Hon vill påverka inifrån i stället. Och med några oneliners om att det engelska kungahuset får jordbruksstöd från EU, vill hon visa att hon är en engagerad kandidat som vill förändra.

Med sin ryggmärgsreflex är hon också mot europeiskt vårdval. Vi ska inte få välja den bästa vården utomlands. Det skulle urholka den lokala vården resurser. Budskapet känns varken fräscht eller speciellt nytänkande.

Ett gammalt budskap för en äldre publik. Så kanske det kan sammanfattas.

Med Maria Ulvskog i topp på Socialdemokraternas lista löste partiet flera problem. Det första problemet var att ingen annan ställde upp. En handfull ledande socialdemokrater blev tillfrågade. Men ingen tackade ja.

Och när valet föll på valberedningens ordförande, Marita Ulvskog själv, så kunde Mona Sahlin sätta sin egen kandidat, Ibrahim Baylan, som partisekreterare.

Med Marita Ulvskog hoppas också Socialdemokraterna att den forna tongivande socialdemokraten, EU-motståndaren och numera junilistans toppkandidat Sören Wibe, inte ska ta röster från partiet.

Problemet för henne är dock att de som i grunden är positiva till EU och vill rösta på Socialdemokraterna måste ha en annan kandidat att kryssa.

Och med lågt valdeltagande, högt personval, en och samma lista i hela landet och en spärr på bara fem procent av rösterna (jämfört med riksdagsvalets åtta procent) finns det goda chanser för andra kandidater att kryssa sig in.

Visst är det viktigt med partier i det här valet. Men ännu viktigare är personerna.

Sverige får skicka iväg 18 personer till EU-parlamentet. Och om de gör ett bra jobb kan enskilda ledamöters makt bli enorm. Parlamentet utser ett antal utredare eller "rapportörer" som det heter på EU-språk.

Deras makt är stor. De utreder och föreslår vad parlamentet ska tycka i enskilda frågor. Och inte bara tycka. Parlamentet skapar lagar.

Hälften av de beslut som Bollnäs kommun fattar styrs av lagar och förordningar som kommer från EU. Så en aktiv ledamot kan verkligen förändra.

Mediegenomslaget är avgörande för toppkandidaterna och partierna i EU-valet. Därför lär vi se fler strandhugg i Bollnäs i jakten på de 18 platserna i EU-parlamentet.

En inte alltför kvalificerad gissning är att Marita Ulvskog är en av dem som vi kan se i Bryssel efter sommaren. Vilka andra som får de 18 platserna återstår att se.

Hoppas det blir några kandidater med lite nya idéer för vad de ska göra av sina fem år i parlamentet.

Mer läsning

Annons