Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Ett fritt universitet i Ljusne

Ljusne ska få ett öppet universitet, restaurang och en ny kreativ grund att stå på - det är målet som föreningen Konstkraft har grundlagt för de första åren.

– Och det är nu det händer, säger Ann-Caroline Breig.

Annons

Konstkraft har alltid varit mer än ett tillfälligt projekt, mer än en vanlig förening och definitivt mer än ett galleri. Sedan 2009 när några inflyttade konstnärer gick samman och skapade en idéskiss över vad man ville göra med den nedlagda Kraftstationen har progressen gått mot något som enligt visionen man har idag ska vara samhällsutvecklande på ett omvälvande sätt.

Ragnhild Sandelius Brodow, skulptör och pedagog, kom in i styrelsen i höstas och tog med sig idéer från universitetsvärlden om hur man kan förverkliga de mål som vuxit fram i Konstkraft genom åren.

– Vi vill jobba med integration och demokrati och ser Konstkraft som en plats där man kan utbyta erfarenheter. Principen är att man genom konst kan utveckla ett samhälle. Att man läker mentala sår genom att städa upp och förändra den yttre miljön är det första steget, och det arbetet har påbörjats sedan flera år, säger hon och ger exemplen att man rivit tomma lokaler. Dessutom får Ljusne nu pengar till att bygga upp något nytt.

– Vi har fått gensvar, och det känns jättekul, säger hon.

Steg två är att skapa ett nytt område kring Kraftstationen med hjälp av studenten Ellinor Persson Thunarf som skriver sitt master-arbete i landskapsarkitektur om just Ljusne denna vår. Man vill sedan starta ett slags öppet universitet i den gamla Kraftstationen med inspiration från den tyske konstnären Joseph Beuys, som utgick från att alla människor är konstnärer och har rätt att ta till sig kunskap, oavsett bakgrund och behörighet. Grundprincipen är att all förändring måste ske inifrån människor själva.

Man söker just nu pengar för att bedriva ett pilotprojekt som startar inom kort och ska pågå under året.

– Ljusne ska bli en mötesplats, en förändringsplats, och tiden är här nu för att förverkliga det Konstkraft grundat för. Vi ser det som att alla har samma rätt att vara med och påverka och få nya kunskaper. Ljusneborna är samhällsvarelser och vill vara med och skapa sitt samhälle efter att industrierna försvunnit.

Både Ann-Caroline Breig som är en av grundarna till Konstkraft, och nya medlemmen Ragnhild upplever att folk börjar se bortom det som har varit i Ljusne. Att en ny tid är på väg och något annat måste ta vid.

– Det börjar smått med skapande skolor för både barn och vuxna nu i vår, skulptur, film, måleri och smide bland annat, säger Ann-Caroline.

Man har också som mål att bland annat en restaurang ska etablera sig vid älven, där man kan sitta och titta på laxarna som hoppar i vattnet.

– Den skiss vi ritade 2009 med galleri, utbildningar, kafé, restaurang, bibliotek och "artists in residence" blir allt mer förverkligad och det är nu det stora kommer att hända, säger Ann-Caroline Breig.

Man tänker sig att man behöver lokal kompetens för att bedriva verksamheterna och bygga den nya miljön.

– Det är viktigit att värna om den lokala historien och de kunskaper som redan finns här, säger Ann-Caroline.

Ljusne är speciellt med sin postindustriella situation, starka bruksanda, gemenskap, stolthet och kanske, något av en fientlighet mot konst och kultur. Sådant som kanske inte direkt ses som nytta.

Hur ser ni på de här utmaningarna?

– Något sådant här har inte gjorts i Sverige tidigare. Att man skapar en utbildningsplats i Joseph Beuys anda där man kombinerar det goda ur bruksandan, strävar efter integration, hållbarhet och ökad demokrati är unikt. Vi förstår att det är provokativt men det är också det vi vill att det ska vara. Vi vill ställa frågor med det här projektet, om samhället och om identiteter. Ljusne står mitt i en korsning mellan dåtid och framtid och vi vill bana vägen, säger Ragnhild Sandelius Brodow.