Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Ett förlorat ess

/

"Vi kan inte vända upp och ner på människors ekonomi", säger Leif Pagrotsky. Den tidigare ministern är sedan i våras ansvarig för att utreda Socialdemokraternas skattepolitik. På lördag ska han rapportera för partiets förtroenderåd om hur arbetet har fortskridit hittills.

Annons

S ska inte "lägga några förslag som gör att människor inte sover gott på natten", säger Pagrotsky i Dagens Nyheter. Han säger nej till det han kallar radikala förändringar i folks disponibla inkomster och i folks boende. Samtidigt som han är kritisk till regeringens ekonomiska politik menar han att förändringarna är ett faktum.

Det är de onekligen. Dessutom ger globaliseringen svensk skattepolitik minskat manöverutrymme. Och alliansregeringens politik, med jobbskatteavdrag och avskaffad fastighetsskatt, minskar utrymmet för socialdemokratiska återställare.

De enda skatter Leif Pagrotsky i nuläget öppnar för att höja är miljö- och alkoholskatter.

Beskeden får sägas vara betryggande. Även vid ett maktskifte kommer svenska folket få behålla det tillskott i plånboken som jobbskatteavdragen har gett. Socialdemokraterna, som ställt sig kritiska till samtliga dessa avdrag, har nu tvingats acceptera dem.

För exempelvis en kommunalarbetare med 19 000 i månaden, i en genomsnittlig svensk kommun, innebär det nästan 1 500 kronor mer varje månad. Det är 18 000 kronor extra att lägga på semestern varje år, eller 346 kronor extra till fredagsmys varje vecka. För det enskilda hushållet, och särskilt för hushåll med låga inkomster, vore det förödande om jobbskatteavdragen drogs tillbaka.

Det inser naturligtvis Socialdemokraterna.

Länge påstods det att man inte kan vinna svenska val på löften om sänkta skatter. I dag kan man förlora val på hotet om höjningar.

Skatt har gått från höginkomsttagarproblem till valvinnare bland låg- och medelinkomsttagare.

Leif Pagrotskys besked är – givet att han har partiet med sig – en försäkran till hushållen om att det inte blir någon katastrof om S vinner valet 2014. Däremot är det inte något särskilt starkt argument för att rösta på S. Det enda man faktiskt säger är att på just skatteområdet spelar det ingen större roll vem som vinner.

Möjligen kan alliansen komma att bjuda över, med ännu ett avdrag.

Då blir S i bästa fall Nya Moderaterna light i skattepolitiken.

Länge var skattepolitiken ett socialdemokratiskt ess i rockärmen.

Man förmedlade gemenskap, solidaritet, stabilitet – motsatsen till de oansvariga och osolidariska Moderaterna. I dag är det M som sätter agendan. Socialdemokraterna har spelat bort ett av sina tyngsta kort. Ingen alkoholskattehöjning i världen kan ge dem förtroendekortet tillbaka.

Ida Thulin

Liberala Nyhetsbyrån

Mer läsning

Annons