Annons
Vidare till helahalsingland.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Ett färgstarkt farväl från Bromans estetelever

Estetelevernas sista utställning för året på Bromangymnasiet lockade hundratals besökare.

Läs också: Bromanelever vann första pris i Årets webbstjärna

Efter inledande livemusik vänder publiken blickarna nedåt trappen. I en liten tejpad ruta står esteteleverna Emelie Markgren och Nora Boestad, med en varsin elsladd i handen. Tiden tycks stanna till när de sakta börjar röra sig i takt med varandra. Mascaror åker fram. De börjar måla varandra, i ansikte, på armar och fötter. Framförandet avlutas med att tjejerna släpper sminket i golvet och lämnar rutan. – Vi ville ta upp ämnet utseendefixering, som vi är lite trötta på, säger Nora Boestad efter showen.

Tjejerna använder sig av så kallade koreografiska scores, vilket innebär mycket improvisation. I likhet med de flesta verken på Bromanelevernas utställning Konstigt nog handlar det om att experimentera med den konstnärliga närvaron.

Läs också: Truppgymnastik och innebandy på schemat – börjar nästa höst

Det är allt från keramikhantverk till normkritiska kläder som möter besökarna under torsdagskvällen. Under utställningen visar estetelever från alla årskurser upp saker de gjort det gångna året. För treorna blir det lite av ett avsked.– Det känns både kul och tråkigt. Man hade gärna gått kvar här och haft bild hela tiden, säger Emelie Markgren och skrattar.

När tjejerna nu beger sig iväg på nya äventyr kommer de definitivt att sakna stämningen på skolan och i klassen. Det är en familjär sådan som lyser igenom även de minsta konstverken på utställningen. Och att det blir en fortsatt konstnärlig resa är det inga tvivel om. Det blir kungliga konsthögskolan för Emelie Markgren, och Nora Boestad planerar att söka teaterutbildning. De lämnar Bromangymnasiet många erfarenheter rikare, och beskriver ett självförtroendelyft likt det Hanna Jonsson pratade om i sitt välkomsttal. – De här tre åren har gjort att man ser helt annorlunda på sig själv och samhället, det tar vi med oss för resten av livet, säger Emelie Markgren.

Läs också: Succé för Hudiksvalls första TeachMeet: "Idéerna svämmar över"